<p>Bakker Louis Keijzers en zijn stagiaire Charlotte Schapendonk aan het werk in de bakker. &ldquo;Ze heeft gouden handjes. En die moet je niet verloren laten gaan.&rdquo; (Foto: Bert Jansen).</p>

Bakker Louis Keijzers en zijn stagiaire Charlotte Schapendonk aan het werk in de bakker. “Ze heeft gouden handjes. En die moet je niet verloren laten gaan.” (Foto: Bert Jansen).

( )

‘Charlotte heeft gouden handjes’

EINDHOVEN - Praktijkschool Eindhoven helpt andere onderwijsinstellingen met leerlingen die niet zo goed kunnen leren. Charlotte Schependonk vaart er wel bij. Ze is helemaal in haar element bij Bakkerij Keijzers in Helmond.

Bakker Louis Keijzers uit Helmond heeft een neus voor talent bij zijn stagiaires die hij al negentien jaar begeleidt. Nog geen anderhalf jaar geleden stapte Charlotte Schapendonk (nu 17) zijn bakkerszaak binnen voor een snuffelstage. Louis zag het meteen: “Ze heeft gouden handjes. En die moet je niet verloren laten gaan.” Charlotte zat op dat moment in de derde van de vmbo-opleiding horeca-bakkerij-recreatie op De Rooi Pannen in Eindhoven. Haar mentor was Peter Swinkels: “De leerlingen gaan in het derde jaar op een snuffelstage van een week. Charlotte koos voor Bakkerij Keijzers.”

“Zij heeft in een week tijd zoveel laten zien”, vertelt Louis Keijzers enthousiast. “Ze pakte alles op, was 100% geïnteresseerd, is heel creatief en weet van aanpakken. In overleg met haar, heb ik haar meteen een 0-uren contract aangeboden. Ze wilde graag vakantiewerk doen en op haar vrije dag meewerken.” Charlotte beaamt dit voluit: “Ik vond het gewoon echt heel leuk.” Besloten werd dat Charlotte bij de bakkerij zou blijven werken, maar wel eerst het derde jaar vmbo zou afmaken en dan zou doorstromen naar het laatste jaar vmbo. Maar het liep anders. Vader Remco Schapendonk: “Charlotte liep vast. De berg van het examen en alle theorie die erbij hoorde, was voor haar te hoog. Ze wilde niet meer naar school, even niet meer leren.”

Er kwamen gesprekken met school en uiteindelijk stelde Praktijkschool Eindhoven, een Parmant School, voor om een zogeheten Boris-traject te gaan volgen. Brigitte van Haren van de Praktijkschool: “De school werkt hier nu drie jaar mee. Wij koppelen samen met het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, red.) de leerlingen via een stage aan het bedrijfsleven. Bij Charlotte dus aan de bakkerij.”

Stageplek

Simpel gesteld betekent dit dat een leerling via een stageplek, allerlei werkprocessen leert die met het vak te maken hebben. De leerling krijgt geen diploma, maar wel een Praktijkverklaring met daarop al deze werkprocessen vermeld. Deze zijn over het algemeen op MBO-niveau 1 of 2. Charlotte heeft vrijwel alles op niveau 3 gehaald. Ze kreeg op 28 juni haar Praktijkverklaring.

“Voor Charlotte viel alles op haar plek”, vertelt vader Remco. “De stage was voor haar als een warm bad. Het Boris-traject bood haar wat ze nodig had. Vanuit school was er veel contact met Louis Keijzers, de mentoren en de stagebegeleiding.” Brigitte van Haren nam de begeleiding van Charlotte over van Peter Swinkels. “Ik ben pas een half jaar in beeld, maar ik heb Charlotte zo zien groeien”, zegt Van Haren. “Ze heeft zo veel meer zelfvertrouwen gekregen, het is een heel ander meisje dan eerst.” Met zijn vijven was er vaak en veel overleg zodat de begeleiding van Charlotte optimaal was. 

Summa College

Met de Boris Praktijkverklaring kan Charlotte doorstromen naar de opleiding Uitvoerend bakker op het Summa College in Eindhoven. Dit is een zogenoemde BBL-opleiding, dat betekent dat Charlotte vier dagen per week bij Bakkerij Keijzers werk en een dag per week naar school gaat. Louis Keijzers: “Bij ons is ze voornamelijk bezig met klein brood en gebak. En ze doet het zo goed. Het is eerst voordoen, twee of drie keer nadoen en dan is het gewoon goed. Ze heeft het prima naar haar zin achter de schermen van de bakkerij. Als ze met een schaal gebakjes de winkel in komt en ze krijgt allemaal complimenten van de klanten, dan zie je dat ze dat echt leuk vindt.”

Brood is het leukste

En wat vindt Charlotte zelf? “Werken is het allerleukste, het is heel afwisselend. Brood vind ik het leukste product, gebak ook wel maar brood is echt mooi. Laat mij maar gewoon werken, ik hoef geen eigen bakkerij, dan komt er weer allemaal theorie bij kijken.” Charlotte ziet er wel een beetje tegenop om weer een dag in de week naar school te gaan. Maar er zit ook een positieve kant aan. Vader Remco werkt op de Fontys in Eindhoven. “Dan fietsen we ’s morgens samen naar Eindhoven, op de e-bike.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden