<p>Rami Mahmoud, Selinay Yavuz en Dylan Trimbos zijn kei-trots op hun diploma. Mevrouw Maas, tweede van links, is ook op de foto gegaan. (Foto: Bert Jansen).</p>

Rami Mahmoud, Selinay Yavuz en Dylan Trimbos zijn kei-trots op hun diploma. Mevrouw Maas, tweede van links, is ook op de foto gegaan. (Foto: Bert Jansen).

‘Eindelijk erkenning voor leerling’

EINDHOVEN - De leerlingen van het Praktijkonderwijs krijgen voor het eerst een echt diploma. In Eindhoven maar liefst 32 eindexamenkandidaten. “Ik ben er kei-trots op”, zegt Selinay Yavuz uit Eindhoven.

Bij de Praktijkschool Eindhoven aan de Amundsenlaan kan de vlag uit. Niet alleen vanwege het groot aantal leerlingen dat de opleiding succesvol heeft afgerond, ook omdat er voor het eerst een echt diploma wordt uitgereikt. “We zijn er kei-trots op”, zeggen Selinay Yavuz (18) uit Eindhoven, Dylan Trimbos (18) uit Son en Breugel en Rami Mahmoud (17) uit Geldrop in koor. Mentor van klas 5b en decaan Inge Maas straalt. “Ze hebben er hard voor gewerkt. Dus het diploma is helemaal verdiend.” Dit jaar worden in het Praktijkonderwijs voor het eerste echte diploma’s uitgereikt. Op de school in Eindhoven aan 32 leerlingen. “Vroeger waren het certificaten”, vertelt Maas. Directeur Liesbeth van Vugt schuift ook aan. “Het is vooral goed voor het zelfbeeld van de leerlingen”, zegt ze. “En het geeft aan dat ze voldoen aan vastgestelde normen.”

Bedrijfsleven

De Praktijkschool Eindhoven, een Parmant School, telt vijf leerjaren. De middelbare school is bedoeld voor leerlingen die niet terecht kunnen op vmbo, havo en vwo. “We bereiden ze voor op een baan in het bedrijfsleven of de overstap naar het MBO”, vertelt Maas. Natuurlijk moeten de leerlingen vakken als Nederlands en rekenen beheersen, maar de nadruk ligt niet zo zeer op het ‘stampen van kennis’. Het gaat vooral om het aanleren van vaardigheden. Zo gaan de leerlingen gemiddeld twee jaar op stage. Maas: “Ze moeten bijvoorbeeld laten zien dat ze op tijd komen, niet onnodig afwezig zijn en zich verantwoord gedragen.” Voor Dylan Trimbos is het diploma een bekroning van vijf jaar hard werken. Hij is al trots op wat hij bereikt heeft. 

“Ik heb behalve het diploma, ook een cursus vorkheftruck gedaan”, vertelt hij. “En ik heb het branchecertificaat VCA (veiligheid) gehaald.” Hij gaat komend schooljaar een schildersopleiding in de praktijk doen. Moeder Trimbos, die het gesprek bijwoont, glimt van trots. 

Toekomst

De drie leerlingen, Rami, Selinay en Dylan, vertellen dat ze een mooie tijd op de Praktijkschool aan de Amundsenlaan achter de rug hebben. “De sfeer is hier goed”, zegt de laatste. Rami, die 5,5 jaar geleden als vluchteling uit Syrië naar Nederland kwam: “Ik heb hier de basis voor mijn toekomst gelegd. Op de Praktijkschool heb ik geleerd wat ik echt wil worden: kapper”. Hij heeft het helemaal voor elkaar. Want hij mag na zijn stage bij kapperszaak Duskie aan de Leenderweg in Eindhoven daar ook volgend jaar aan de slag. “De eigenaar is net als wij thuis Koerdisch”, vertelt hij. “Dat schept een band. Het beviel me meteen goed tijdens de stage.” Zijn droom? “Ooit een eigen zaak openen.”

De Eindhovense Selinay Yavuz had het ook helemaal naar haar zin tijdens de stage als onderwijsassistent bij basisschool Atalanta aan de Barierweg. Ze heeft voorlopig voor een ander vak gekozen. “Ik ga studeren bij het Summa College”, vertelt ze. “Nee, geen onderwijsassistente, want dat ging niet. Ik ga als ‘tussenstop’ de opleiding facilitair doen. Misschien dat ik daarna nog voor onderwijsassistent ga. Ik zie wel”, zegt ze.

Mentor en decaan Maas benadrukt dat de Praktijkschool de leerlingen na het afstuderen blijft volgen. “We houden zeker twee jaar contact met de leerling en zijn omgeving”, vertelt ze. “We willen niet alleen graag weten hoe het met onze leerlingen gaat, maar ook of we kunnen helpen“, zegt mevrouw Maas. “Want ja, na vijf jaar kennen we ze natuurlijk van haver en gort. En we laten ze niet zo maar los. Daar kunnen ze op rekenen.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden