<p>Op ontdekkingstocht tijdens de audiovoorstelling Backward Turkey. (Foto: Rene Castelijn).</p>

Op ontdekkingstocht tijdens de audiovoorstelling Backward Turkey. (Foto: Rene Castelijn).

Luistervoorstelling Backward Turkey

EINDHOVEN - Op verschillende locaties in Eindhoven hangen vanaf deze week posters waarop een QR-code staat de het mogelijk maakt om gratis de luistervoorstelling Backward Turkey te beluisteren. Op de fiets, varen, of tijdens het wandelen. Mooi meegenomen: de voorstelling is gratis te beluisteren. (Door Rob Weekers)

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het stuk als podiumvoorstelling in première zou gaan tijdens festival Oerol. Dat liep vanwege de coronamaatregelen net even anders. “Toch wilden we er iets mee doen”, zegt mede-samensteller van de voorstelling en theatermaker Marco Martens. “We hebben min of meer van de nood een deugd gemaakt.” Dat de voorstelling nu een ‘audio-belevenis’ is geworden, is volgens hem een voordeel gebleken. 

Bizar dansje 

Backward Turkey schetst de belevingen van een festivalbezoek. “Daarvoor hebben we kunnen putten uit eigen ervaringen”, zegt Marco Martens. De naam van de voorstelling verwijst naar een bizar dansje dat Martens steevast uitvoert tijdens festivalbezoeken. “Maar dan wel met een sloot bier achter de kiezen”, zegt hij lachend. Pas als die barrière van schaamte en zelfbewustzijn wegvalt, kan hij écht ontspannen en zich overgeven aan het moment, zo vatten zijn mede-festivalgangers het treffend samen. 

In de voorstelling - die aangeboden wordt door Stichting Cultuur Eindhoven - neemt Martens de luisteraar mee op zijn talige en muzikale zoektocht om beter naar je lijf te leren luisteren. “We willen veel, moeten veel, stellen onszelf allerlei doelen. Doe ik het goed in mijn werk? Ben ik een goede vader? Dat kan soms leiden tot stress. Even terugschakelen kan dan geen kwaad.” 

Dat de voorstelling voor iedereen gratis te beluisteren is, vindt Martens een pluspunt. “Op deze manier kunnen we mensen bereiken die niet tot het standaardtheaterpubliek behoren.” Waarom mensen de QR-code moeten gaan scannen? Martens: “Iets doen waarvan je niet weet wat het gaat brengen. Ga het avontuur maar aan. Maar vooral: beleef het verhaal op je eigen manier.”

Jongens van Hiernaast

De luistervoorstelling, met de duur van ongeveer een half uur, is mede mogelijk gemaakt door woordpodium Onuitgesproken en Stichting Cultuur Eindhoven. Voor het schrijven van de voorstelling ontvingen de makers bijdragen van Fonds Podiumkunsten en het Sena Muziekproductiefonds. Voor de productie tekende theatergezelschap De Jongens van Hiernaast.

De samenstellers van Backward Turkey zijn voor een groot deel afkomstig uit Eindhoven of hebben er gewoond. 18 september staat er ter afsluiting nog een groepswandeling op het programma in Eindhoven, met aansluitend een ‘silent disco’. De QR-code is te vinden op de volgende locaties: Bean Brothers, De Bierbrigadier, Eindje Store, Ketelhuis, PopEI, het Koffiehuisje, Altstadt, Van Moll , en Pand P.

eindhoven.dejongensvanhiernaast.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden