<p>vlnr: wethouder Stijn Steenbakkers, Thieu Smeets (directeur GGD Brabant-Zuidoost), wethouder Renate Richters&nbsp;</p>

vlnr: wethouder Stijn Steenbakkers, Thieu Smeets (directeur GGD Brabant-Zuidoost), wethouder Renate Richters 

(Foto: Christ Clijsen)

Gemeente zet in Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven richt zich samen met sportverenigingen, scholen, bedrijfsleven en andere partijen in de stad, de komende drie jaar op een gezondere leefomgeving voor Eindhovense kinderen en jongeren. Dat doet ze door zich aan te sluiten bij het JOGG-netwerk Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst.

Vrijdag 2 juli werd dit in aanwezigheid van wethouders Renate Richters (Jeugd, Zorg en Welzijn) en Stijn Steenbakkers (Onderwijs en Sport) bekendgemaakt in de kantine van de Eindhovense Handbal Vereniging (EHV). De bekendmaking vond juist hier plaats omdat die recent het sportterrein rookvrij en de kantine ‘gezond’ heeft gemaakt.  

Gezonde leefomgeving

Gemeente Eindhoven werkt de komende drie jaar samen met Stichting JOGG en GGD Brabant-Zuidoost. Met de JOGG-aanpak wordt gewerkt aan het structureel gezonder maken van de leefomgeving van kinderen en jongeren: thuis, in de buurt, op school, bij de sportvereniging, in de vrije tijd, op het werk en in (online) media. Op alle plaatsen worden programma’s en projecten ingezet die een gezonder aanbod van eten en drinken, meer bewegen en voldoende ontspanning en slaap stimuleren. 

Sport en gezonde leefstijl

Voorzitter Angela Konings van HV ontving uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers de Topprestatiebadge Voeding en Rookvrij Sportterrein. “Als wethouder Sport vind ik het fantastisch dat de sportsector hier zo’n inspirerende en vooruitlopende rol in speelt. We hopen natuurlijk dat er nog meer sportverenigingen en ook andere plekken en organisaties in de stad volgen. Dit draagt eraan bij dat sport en een bredere gezonde leefstijl hand in hand kunnen gaan.”

Jong geleerd is oud gedaan

Wethouder Renate Richters beargumenteerde de focus van de gemeente op jongeren en hun gewicht door te stellen dat er bij jongeren en kinderen veel te winnen valt als het gaat om gezondheid: “Op de eerste plaats: jong geleerd, is oud gedaan. Maar daarnaast zien we ook dat de aantallen jongeren en kinderen met overgewicht en obesitas toenemen. Dat vinden we een zorgelijke trend. Als kinderen van jongs af aan opgroeien in een gezonde omgeving, is het makkelijker om ook op latere leeftijd de gezonde keuze te maken. Dat gaat om de sportomgeving, maar geldt natuurlijk ook thuis, op school, in de buurt en online. In andere steden hebben we gezien dat de JOGG-aanpak een effectieve methodiek is. Juist vanwege de integrale en gezamenlijke aanpak.”Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden