<p>Wie wil, kan vanuit de auto getest worden.&nbsp;</p>

Wie wil, kan vanuit de auto getest worden. 

(Foto: )

Gratis testen voor voor je vakantie

EINDHOVEN - Tot en met 31 augustus kan iedereen bij GGD Brabant-Zuidoost zeven dagen per week een afspraak maken voor een gratis PCR-test voor een vakantie. Op de XL-testlocatie in Eindhoven is dagelijks een vast aantal testen beschikbaar voor reizigers naar het buitenland.

Miranda Stellink, programmamanager Covid-19 van GGD Brabant Zuidoost, legt uit hoe je een afspraak kunt maken voor een gratis PCR-test voor je reis: ‘Een afspraak maken kan al vanaf 14 dagen van tevoren, maar alleen via het landelijke afsprakennummer 0800-5005. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur. Voor een testafspraak bij de GGD heb je altijd een DigiD nodig, ook voor kinderen. In onze regio kunnen vakantiegangers zich 7 dagen per week op afspraak laten testen op de XL-testlocatie op de parkeerplaats Antoon Coolenlaan 5 in Eindhoven. ’

Heb je geen DigiD of is er geen plek meer bij de GGD? Dan kun je via www.testenvoorjereis.nl een afspraak maken voor een gratis test bij een van de andere aanbieders in de regio.

Ga goed voorbereid op reis

Miranda geeft vakantiegangers een aantal tips mee: “Een goede voorbereiding van je vakantie is dit jaar belangrijker dan ooit. Wat de regels zijn en hoeveel uur vóór aankomst in het buitenland je een test moet doen, is per land verschillend en kan ook nog eens snel veranderen. Lees je daarom goed in op www.wijsopreis.nl.”

“Controleer op deze website ook goed of een test voor kinderen verplicht is en vanaf welke leeftijd dat geldt. In sommige landen is dat al vanaf zes jaar! Als kinderen getest moeten worden, hebben ook zij een DigiD nodig bij de GGD. Ik raad ouders aan dit nu al te regelen, zo’n aanvraag kan drie tot vijf werkdagen duren.”

“Wanneer je je precies laat testen is een kwestie van goed plannen, neem daar echt goed de tijd voor, want het plannen van de test is je eigen verantwoordelijkheid. De GGD is niet aansprakelijk voor schade als je de testuitslag niet op tijd hebt.”

Coronabewijs aanmaken 

Bij een negatief testresultaat heb je binnen 30 uur na de test het digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app. Miranda Stellink legt uit hoe dit werkt: “Van ons krijg je binnen 26 uur de uitslag van je test. Vervolgens kun je jouw negatieve testuitslag uploaden in CoronaCheck om het coronabewijs aan te maken. Het duurt daarna nog maximaal 4 uur voor je coronabewijs beschikbaar is. Is je testuitslag onverhoopt positief, dan krijg je geen coronabewijs en mag je helaas niet naar het buitenland reizen, je wordt door de GGD gebeld voor een bron- en contactonderzoek.”

Ook testen bij thuiskomst

De overheid roept als voorzorgmaatregel vakantiegangers op om zich bij thuiskomst te testen met een zelftest, ook als zij volledig gevaccineerd zijn. Hiervoor worden binnenkort gratis zelftesten uitgedeeld door de overheid. Vakantiegangers die met corona-gerelateerde klachten terugkomen van hun reis moeten zich laten testen. Jongeren kunnen zich na hun vakantie nu ook zonder klachten laten testen bij de GGD.

Bij GGD Brabant-Zuidoost komen veel vragen binnen over reizen en de CoronaCheck, ook over onderwerpen die niet bij de GGD liggen. Hieronder een handig lijstje om je op weg te helpen voor een antwoord op jouw vragen:

- www.wijsopreis.nl; regels voor jouw vakantiebestemming

- www.digid.nl; DigiD aanvragen voor jezelf of je kinderen

- 0800-5005; afspraak plannen voor een PCR-test voor je reis

- 0247 247 247;  reisadvies voor reizen in coronatijd

- 0800-1421; helpdesk van CoronaCheck-app

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden