<p>Artist Impression van de Demer na de herinrichting met het nieuwe straatmeubilair.&nbsp;</p>

Artist Impression van de Demer na de herinrichting met het nieuwe straatmeubilair. 

(Foto: Gemeente Eindhoven)

‘Keus voor ingetogen en tijdloos design’

EINDHOVEN - Het centrum van Eindhoven krijgt de komende jaren fasegewijs nieuw straatmeubilair. De eerste nieuwe bankjes, afvalbakken, fietsnietjes, boomroosters, putdeksels en paaltjes zijn te zien bij de herinrichting van het Stratumseind en de overige (winkel)straten met de rode steentjes in de binnenstad. Het straatmeubilair sluit aan bij het nieuwe ontwerp voor de straten in het centrum. Het is afgestemd op de nieuwe bestrating, bomen en verlichting.

“Als je door het centrum loopt, zie je een veelheid aan materialen en kleuren. Daardoor ontstaat een rommelig en onrustig beeld. Het nieuwe meubilair en andere inrichtingselementen moeten zorgen voor een eenduidig en rustiger straatbeeld”, aldus wethouder Rik Thijs. “We hebben gekozen voor een ingetogen, tijdloos design met een uitgesproken uitstraling. De zitbanken vormen de basis en bieden volop mogelijkheden om te combineren. De eerste reacties zijn enthousiast. Zo werd met name de keuze voor de nieuwe bankjes positief gewaardeerd door de leden van de klankbordgroep.”

Banken

De betonnen banken (met een anti-graffitilaag) krijgen een houten zitting en eventueel een rugleuning. Door de houten zitting ontstaat een zachte en warme uitstraling. Het hout is onbehandeld en zal op den duur vergrijzen. Combinaties met een tafel zijn mogelijk, maar ook met een plantenbak en verlichting. De boomroosters zijn van gietijzer. Deze zijn met name te zien op het Stratumseind. In de overige straten krijgen zij veelal een biodiverse onderbeplanting.

Proefzitten 

Op Stratumseind komen geen banken te staan. In de Rechtestraat, de straat die na Stratumseind aan de beurt is, wordt de nieuwe bank als eerste geplaatst. De zitbank is in verschillende kleuren te verkrijgen. Om de best passende kleur bij de nieuwe bestrating te bepalen, wordt tijdelijk een proefbank op het Stratumseind geplaatst. De uitgaansstraat is de eerste plek waar de nieuwe stenen worden gelegd. Voor het zover is, krijgt de proefbank na de zomer een plekje in de Rechtestraat om het comfort te testen en het vergrijzen van het hout te monitoren.

Start herinrichting verzet

De start voor de herinrichting van het Stratumseind is opgeschoven. De voorbereidende werkzaamheden kosten meer tijd dan voorzien. Daardoor is de geplande start in het najaar niet mogelijk. De Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS) heeft hier positief op gereageerd. Na overleg is besloten om na carnaval 2022 te starten (maart). Een aantal (voorbereidende) werkzaamheden zijn al tijdens de rustige coronaperiode verricht. Later dit jaar wordt aan het renoveren van de bestaande riolering gewerkt, waarbij de overlast beperkt zal zijn.

Meer info over de herinrichting: 

www.eindhoven.nl/herinrichtingbinnenstad

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden