<p>Wethouder Joost de Jong &nbsp;probeert met een aansteker een rookmelder te activeren om zo bBue Jay erop te laten reageren.</p>

Wethouder Joost de Jong  probeert met een aansteker een rookmelder te activeren om zo bBue Jay erop te laten reageren.

(Foto: Rob Weekers).

Blue Jay: drone met ‘emoties’

EINDHOVEN - Een interactieve drone die door middel van het overbrengen van emoties mensenlevens kan redden. Studenten van de Technische Universiteit (TU/e) presenteerde afgelopen vrijdag in het Evoluon de Blue Jay Aeden.

Door Rob Weekers

De drone is specifiek ontwikkeld om in verpleeghuizen van dienst te zijn bij calamiteiten, zoals een brand. Blue Jay kan niet alleen brandhaarden detecteren, maar ook een belangrijke rol spelen om mensen te evacueren. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle verpleeghuizen beschikken over een Blue Jay of soortgelijk apparaat. Daar moet eerst nog wet- en regelgeving aan vooraf gaan. De studenten kunnen die tijd nog goed gebruiken om de drone door te ontwikkelen. Het project, waar al eerder mee is gestart, krijgt dan ook een vervolg.

Verschil

Paul van Kuppevelt van team Blue Jay onderstreept dat de grootste winst tijdens een brand te behalen valt juist op het moment dat een brand wordt ontdekt. “Die eerste minuten kunnen het verschil maken.” De zogeheten Blue Jay Aeden spoort mensen zelfstandig op, kan ze vervolgens geruststellen en effectief helpen met het vinden van bijvoorbeeld de nooduitgang.

Een drone als hulpmiddel om mensen te waarschuwen, en om een gebouw sneller te ontruimen bij noodsituaties, zo is de insteek. Bovendien kunnen de camerabeelden die door de drone worden gemaakt van nut zijn voor instanties die hulpverlenen, zoals brandweer, en ook bhv’ers. Zo kan de drone met bijvoorbeeld een nooduitgangsymbool mensen naar een veilige plek begeleiden.

Blue Jay is niet bepaald een huis-tuin-en keuken drone

Blue Jay heeft om te beginnen een vriendelijke uitstraling. Daar hebben de makers goed over nagedacht. Door gebruik te maken van licht kunnen op de drone emoties worden afgebeeld. Toegegeven, de drone heeft iets schattigs, zeker als het met grote het met zijn grote ogen knippert. Op de drone zit een kleine camera, die geprogrammeerd is om emoties van ouderen te zien en herkennen. Als een bewoner blij kijkt, zal de drone dat herkennen als een blij persoon. Om de drone menselijk over te laten komen is het essentieel dat er een natuurlijke reactie volgt op de emotie van de bewoner, zo is de gedachte van de ontwerpers. Bijvoorbeeld, als een bewoner blij kijkt, is het natuurlijk dat de drone blij terugkijkt en niet boos of verdrietig.

Paniek

Of het apparaat ook als vriendelijk wordt ervaren door oudere mensen die in een panieksituatie verkeren, is de vraag. In ieder geval wees een rondgang langs de verpleeghuizen uit dat ouderen goed reageren op het apparaat. Er is dan ook een noodzaak om Blue Jay in de toekomst te gaan gebruiken. Zeshonderd keer per jaar wordt een verpleeghuis in Nederland geëvacueerd wegens brandgevaar. Alleen al in 2020 zijn er door deze situaties 25 mensen overleden die verminderd zelfredzaam zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden