Foto: PSV

‘Passend voetbal’ en Tikkie Terug

Eindhoven - PSV Foundation is gestart met vijf nieuwe programma’s, waaronder elektrisch rolstoelvoetbal en een (sport)programma voor mensen met dementie. De stichting van PSV levert door middel van verschillende programma’s en activiteiten een positieve bijdrage aan de hedendaagse maatschappij in de regio Eindhoven en is constant in ontwikkeling.

Onder de verzamelnaam ‘passend voetbal’ zijn verschillende vormen van aangepast voetbal gecreëerd zodat mensen met een beperking toch hun sport kunnen beoefenen. Een voorbeeld is amputatievoetbal wat al sinds 2019 wordt aangeboden bij PSV Foundation. In samenwerking met Gemeente Meierijstad, Stichting Zwaluwen Jeugdactie, Gehandicaptensport Nederland en KNVB start PSV Foundation in september drie nieuwe sporten die ook onder ‘passend voetbal’ vallen: elektrisch rolstoelvoetbal, framevoetbal en blindenvoetbal.

Elektrisch rolstoelvoetbal

In Nederland wordt Elektrisch rolstoelvoetbal nog nergens aangeboden. PSV Foundation heeft de primeur. In Engeland is de sport wel al bekender en hebben zelfs enkele voetbalclubs een elektrisch rolstoelvoetbal team, waaronder Manchester United. Elektrisch rolstoelvoetbal wordt gespeeld tussen twee teams van vier spelers en een wedstrijd duurt twee keer 40 minuten. Aan de rolstoel zit een speciale voetbeugel om mee te passen en schieten.

Framevoetbal

Framevoetbal wordt gespeeld door mensen die niet kunnen lopen of rennen zonder hulpmiddel. Er wordt gespeeld met een lichte zaalvoetbal die nauwelijks stuitert en op een harde, egale ondergrond gespeeld, zoals kunstgrasveld of in een sportzaal.

Blindenvoetbal

Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. In de bal zit een belletje, zodat de spelers weten waar de bal is. PSV is de eerste BVO die de sport geheel zelfstandig gaat aanbieden.

Tikkie Terug

Met het programma Tikkie Terug wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie voor mensen met dementie. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen. 

Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland: “Mensen met dementie denken soms -ten onrechte- dat ze niet meer mee kunnen doen met sociale of sportieve activiteiten. Deze gedachte kan ook spelen in hun omgeving. Met een beetje hulp zijn er genoeg mogelijkheden. En is er nog veel plezier te beleven.”

Stadion dementievriendelijk

In de komende drie jaar wordt het Philips stadion dementievriendelijk, worden bij ‘Voetbal Herinneringen’ oude tijden herbeleefd, is er aandacht voor bewegen met dementie en worden geluksmomenten gecreëerd.

“Niet iedereen herkent dementie of weet hoe hij of zij er mee om moet gaan,” vertelt Gerjoke Wilmink. “Daarom is het zo mooi dat de stewards en het horecapersoneel van het Philips-stadion worden getraind door vrijwillige trainers van het programma Samen dementievriendelijk. Zo kunnen ze met geduld en respect reageren, als een bezoeker de weg niet lijkt te vinden of niet uit zijn woorden komt.”

Ook wordt er een speciale Tikkie Terug-ruimte ontworpen met studenten industrial design van de TU Eindhoven, een huiskamerachtige ruimte voor mensen met dementie.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden