Foto:

Start proef in 2022 met nieuwe vorm van opvang

Eindhoven - Gemeente Eindhoven heeft besloten om in 2022 een jaar lang te experimenteren met een andere vorm van wonen voor (dreigend) daklozen. Door samen te werken met maatschappelijke partners (woningcorporaties, welzijnsorganisatie en instellingen voor maatschappelijke opvang) wil de gemeente mensen die recent dakloos zijn geraakt matchen met stadsgenoten die een kamer over hebben. 

Het betreft tijdelijke huisvesting voor een periode van maximaal 12 maanden. Verwacht wordt dat er in de proefperiode 10 tot 12 matches gemaakt kunnen worden tussen mensen die een plek nodig hebben en mensen die woonruimte aanbieden.

Voor iemand die zijn of haar huis is kwijtgeraakt, door een scheiding of ontslag, is het vaak lastig om snel een nieuwe woonplek te vinden. Met het aanbieden van een huurcontract voor een kamer voor de duur van maximaal 1 jaar kan voorkomen worden dat mensen daadwerkelijk op straat komen te staan. Degene die de kamer huurt kan zich dan focussen op het zoeken van een structurele oplossing voor huisvesting, in plaats van elke dag het slaapprobleem te moeten oplossen. Hierdoor verkleint de kans dat problemen zich opstapelen en hij/zij verder afglijdt. Deze methode - bekend onder de naam ‘Onder de pannen’ - wordt ook in Amsterdam toegepast. Daar zijn de resultaten met dit concept positief.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden