<p>Na de pandemie en de lockdown, kampt de horeca nu met een enorm personeelstekort.</p>

Na de pandemie en de lockdown, kampt de horeca nu met een enorm personeelstekort.

(Foto: Lieke Vermeulen)

Nauwe samenwerking om horeca te ondersteunen

Eindhoven - Summa College, horecaondernemers en de overheid bieden de horecabedrijven in de Eindhoven en de regio de helpende hand. Met de campagne Horeca Leeft! willen ze cafés, restaurants en andere horecabedrijven in de streek aan voldoende opgeleid personeel helpen.

De campagne wordt gesteund door een groot aantal horecabedrijven in Eindhoven en de rest van de streek, zoals Hotel Eindhoven/Van der Valk, Hutten Catering, Pullman Hotels, Vermaat Groep en NH Hotels. Ook een reeks kleinere horecabedrijven doet mee aan de campagne. Ook Koninklijke Horeca Nederland (afdelingen Eindhoven en Brabant) is bij het initiatief betrokken. De intentie is om er sámen – als onderwijs, branche en overheid - voor te zorgen dat het chronisch personeelsgebrek in de horeca wordt opgelost.

BBL-studenten

Horeca Leeft! biedt bbl-studenten (vier dagen werken, een dag per week naar school) gratis leerboeken en cursussen ter waarde van 240 euro. Tegelijkertijd kunnen deelnemende bedrijven rekenen op een gratis cursus leermeester (ad 750 euro). Het doel van de campagne is zeker honderd studenten voor een bbl-opleiding te werven. De studenten bieden daarmee de betrokken horecabedrijven verlichting.

Chronisch tekort

De horeca kampt al jaren met een chronisch personeelstekort. Dat werd de afgelopen jaren nog verzacht door onder meer werkstudenten die door het jaar de handen uit de mouwen staken om vervolgens een horecaopleiding te gaan volgen. Door de pandemie is een deel van het aanwezige personeel in andere branches gaan werken.

De campagne Horeca Leeft! richt zich op bbl-student voor de vakken bediening en kok. De studenten zijn 32 uur per week beschikbaar om werkend te leren. De studie is ook beschikbaar voor mensen die nu nog niet in de horeca werken en voor mensen die als kok of in de bediening werken en zich willen specialiseren.

Feestelijke aftrap

De campagne Horeca Leeft! wordt op 7 juli tussen 10.00 en 12.00 uur afgetrapt met onder meer een debat bij café Dommel 18 in Eindhoven. Mediapersoonlijkheid Mike Weerts interviewt chef-kok Armijn van Nierop, horeca-tycoon Youri Dorelijers (o.m. Stadsbrouwerij040 en Stadsbrouwerij013) en Frederique Hurks (Brasserie Bloom) over de uitdagingen waarmee de horeca kampt. Ook is er een rol weggelegd voor Henk Slagt, lid van het College van Bestuur van Summa College, en wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden