<p>Een student van Summa College aan het werk tijdens een stage. (Foto: Summa College).</p>

Een student van Summa College aan het werk tijdens een stage. (Foto: Summa College).

()

Eindhovense opleiding leert studenten toerismevak in praktijk

EINDHOVEN - Summa Vrije Tijd en Rooi Pannen Toerisme & Recreatie, beiden in Eindhoven, slaan de handen ineen voor de opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality. De opleiding begint in het nieuwe studiejaar en is tot stand gekomen na grote vraag uit de bedrijfstak.

De beide instellingen zeggen in het belang van de recreatiebranche te gaan samenwerken. Het is voor het eerst dat beide mbo-instellingen uit Eindhoven samen een opleiding opzetten. De opleiding (bbl, niveau 3, twee jaar) is uniek. Er is – voor zover bekend – geen vergelijkbare studie in Nederland. De studenten krijgen één dag per week les van docenten van zowel Rooi Pannen als Summa College, de andere vier dagen doen ze werkervaring op in het bedrijfsleven. De lessen worden afwisselend op beide schoollocaties in Eindhoven gegeven.

Behoefte

Er zijn al langer zogeheten bol-opleidingen voor de toerismebranche, waarbij studenten de hele week naar school gaan en op stage gaan. Maar de bungalowparken, hotels en andere werkgevers hebben juist behoefte aan medewerkers die geen algemene, maar een meer toegespitste opleiding krijgen. Carlo Breikers, teamleider Summa Vrije Tijd: “Vanuit de branche kregen wij het verzoek een bbl-opleiding op te zetten, zodat de studenten meer opgeleid kunnen worden op basis van de vereisten van specifieke bedrijven.”

Op de achtergrond speelt het imago van de branche een rol, meldt adjunct-directeur Paul Zetz van De Rooi Pannen Toerisme & Recreatie. “De gedachte van studenten dat het werken in de recreatie seizoensgebonden is, blijkt inmiddels achterhaald. Diverse bedrijven hebben het hele jaar activiteiten, niet alleen in een beperkte periode.”

De opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality leidt studenten op voor een uiteenlopende groep bedrijven. Breikers: “Je moet denken van hotels en bungalowparken, maar ook aan cartbanen, bowlingbanen en kanobedrijven.”

Animatie

Het lesprogramma bestaat naast verplichte vakken als Nederlands, Duits en rekenen ook uit zaken als hospitality, sport & spel, animatie en baliewerkzaamheden. De nieuwe bbl-opleiding is opgezet in nauwe samenwerking met de branche. De baanzekerheid is groot, benadrukken beide scholen. Meer informatie over de opleiding via deze website (klik!).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden