Ria Hoddenbagh kruipt tijdens de Passiespelen in de huid van Claudia Procula.
Ria Hoddenbagh kruipt tijdens de Passiespelen in de huid van Claudia Procula.

‘Rol van Claudia laat me niet meer los’

EINDHOVEN - Als klein meisje fantaseerde Ria Hoddenbagh (74) hoe het zou zijn om ooit eens mee te doen aan een grote toneelvoorstelling. Over een dikke drie weken wordt die droom werkelijkheid als de Eindhovense te zien is bij de Passiespelen in Tegelen. “Ik ben er helemaal klaar voor!” (door Rob Weekers)

De datum 3 juli staat bij Hoddenbagh vet onderstreept in de agenda. Het is een kwestie van geduldig aftellen na een periode van lang wachten en van teleurstellingen. “Ga maar na”, zegt Ria, “vorig jaar konden de voorstellingen vanwege corona niet doorgaan, die werden uitgesteld naar april, maar ook dat viel in het water. Nu staan alle seinen op groen, gelukkig maar.”

De Passiespelen, die eenmaal in de vijf jaar worden gehouden, vertelt het verhaal over de laatste dagen van Jezus: van zijn glorieuze intocht in Jeruzalem en het laatste avondmaal tot zijn dood aan het kruis en uiteindelijk zijn verrijzenis. Ria Hoddenbagh vertolkt de rol van Claudia Procula, de vrouw van Pontius Pilatus, de Romeinse gouverneur onder keizer Tiberius. Pilatus was een van de sleutelfiguren die opdracht gaf tot de kruisiging van Jezus. “Als echtgenote speel ik een vrij kleine, maar niettemin belangrijke rol. Ik ben zo’n beetje door het hele stuk aanwezig. Claudia is getroffen door wat Jezus vertelt, en wie hij is. Een fijne rol om te spelen, ingetogen, met veel ‘stil spel”, zegt Hoddenbagh. “Heel anders dan wat ik gewend ben. Wat dat betreft heb ik veel steun gehad aan regisseur Cees Rullens.”

Ik werd uitgenodigd om een auditie te komen doen, en dat ging blijkbaar naar behoren

Vanaf haar zestiende is de nu 74-jarige Eindhovense al op de planken te vinden. Zo is ze een van de vaste speelsters van toneelvereniging Thaleia uit Eindhoven. Tijdens een voorstelling viel haar spel in de smaak bij de talentscouts van de Passiespelen. “Ik werd uitgenodigd om een auditie te komen doen, en dat ging blijkbaar naar behoren.” Ze rijdt iedere week tweemaal op en neer naar Venlo voor repetities. Dat zijn alles bij elkaar flink wat kilometers, maar Hoddenbagh doet het met veel plezier. “De Passiespelen kende ik nog van mijn jeugd, en dat mijn moeder daar zo door gegrepen was. Dat geeft me extra inspiratie. De rol van Claudia laat me niet meer los, ik ben er dag en nacht mee bezig.”

Aanpassingen

De voorstellingen zijn coronaproof, wat inhoudt dat de spelers onderling anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat vergt de nodige aanpassingen, weet Ria Hoddenbagh-van de Ven. “Elkaar aanraken is er bijvoorbeeld niet bij. Maar juist door die beperkingen ontstaat er een andere dynamiek, daar hebben we door hard werken en veel repeteren een mooie invulling aan gegeven.” De Passiespelen worden gehouden van zaterdag 3 juli tot en met zondag 5 september. Een kleine veertig voorstellingen staan er in totaal op de rol. “Dat is hard aanpoten”, weet Hoddenbagh, ”maar ik heb er zo veel zin in. Na al die maanden wachten, gaat het dan toch gebeuren. Eindelijk!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden