Foto:
aangeboden door iqmakelaarseindhoven.nl

Een nieuw huis kopen? Zó werkt een hypotheek

Het kopen van een nieuwe woning is altijd spannend, zeker wanneer het de eerste keer is. Er zijn veel zaken, waaronder de hypotheek, die geregeld moeten worden. Dit kan in het begin wat overweldigend lijken, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn! Schakel een aankoopmakelaar in die precies weet hoe het aankoopproces van begin tot eind soepel verloopt. Weet je niet precies hoe je een hypotheek aanvraagt, en wat de mogelijkheden zijn? Geen zorgen. Bij iQ Makelaars begeleiden we je in alle aspecten van het aankooptraject, en zorgen we ervoor dat je in contact komt met een ervaren hypotheekadviseur als dat nodig is. In dit artikel leggen we graag uit wat een hypotheek in de basis inhoudt, welke keuzes hierbij komen kijken én welke rol iQ Makelaars kan spelen in het gehele aankooptraject.  

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is een lening waarmee je een huis kunt kopen. Wanneer de bank jou geld verstrekt voor het kopen van een woning, zijn zij de hypotheeknemer en ben jij de hypotheekgever. De woning die je aankoopt dient als onderpand voor de lening, en dus verkrijgt de hypotheeknemer een zekerheidsrecht. Onder bepaalde voorwaarden bezit de bank het recht om de woning te verkopen wanneer de lening niet meer betaald wordt. De hypothecaire lening dient binnen 30 jaar terugbetaald te zijn aan de bank.

Hoe werkt een hypotheek?

Elke maand betaal je als hypotheekgever een bepaald bedrag aan de bank. Dit bedrag bestaat normaal gesproken voor een deel uit aflossing van de lening en voor een deel uit rente. Rente is een procentueel bedrag dat je betaalt ter vergoeding voor het risico dat de geldverstrekker neemt. De rente is gelukkig meestal wel deels aftrekbaar. De hoogte van deze rente hangt deels af van de rentestand, maar ook van jouw persoonlijke situatie. Mensen met een onzeker inkomen worden gezien als een hoger risico en betalen dus ook meer rente. Tegelijkertijd kan het achter de hand hebben van veel eigen geld leiden tot een verlaging van het risico. 

Aflossingsvrij of verplicht aflossen?

Vandaag de dag is een aflossingsvrije hypotheek niet gangbaar meer, maar in bepaalde situaties bieden geldverstrekkers deze nog wel aan. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente, en wordt de lening aan het eind van de looptijd in één keer afgelost. Groot nadeel hiervan is dat de hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is. Daarom kiest vrijwel iedereen ervoor om periodiek af te lossen. Ook hierin zijn twee keuzes: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Doordat de schuld steeds minder wordt, wordt de rente elke maand ook minder. Zo dalen de bruto en netto maandlasten na verloop van tijd. Bij een annuïteitenhypotheek wordt het aflossingsbedrag elke maand hoger, terwijl de rente hoger begint en elke maand daalt. Voordeel hiervan is dat de netto maandlasten in het begin lager zijn, omdat een hoger bedrag aan rente van het inkomen afgetrokken kan worden.

Advies door iQ Makelaars

Ben je van plan een huis te kopen, maar weet je nog niet precies wat in jouw situatie de juiste keuzes zijn? Dan is het altijd verstandig om hulp in te schakelen. iQ Makelaars biedt je graag ondersteuning en vrijblijvend advies, en kan je bovendien waar nodig doorverwijzen naar een ervaren hypotheekadviseur. Als aankoopmakelaar helpen we je bij alle stappen van het aankoopproces. Zo kunnen we je begeleiden bij de zoektocht, gaan we mee met bezichtigingen en voeren we de prijsonderhandelingen uit. Daarnaast zorgen we ook voor een correcte juridische afwikkeling en zijn we aanwezig bij de laatste inspectie en de notarisoverdracht. Wil je graag meer weten? Neem dan een kijkje op onze website of neem gratis en vrijblijvend contact op. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden