<p>Links: een recente foto van Chris en Riet Bakkes. Rechts: trouwfoto van het verliefde stel.</p>

Links: een recente foto van Chris en Riet Bakkes. Rechts: trouwfoto van het verliefde stel.

Chris en Riet zijn 60 jaar getrouwd

EINDHOVEN - Het is alweer zestig jaar geleden. Chris Bakkes (81) kan het zelf eigenlijk ook niet geloven, zó snel is het gegaan. Op 2 juni 1961 stapt hij, voor de wet, met vrouw Riet (82) in het huwelijksbootje. Een dag later trouwen de twee voor de kerk. (Door Willem Brouwer)

Chris herinnert zich de ontmoeting met zijn tortelduifje nog als de dag van gisteren. Hij veert op, als hij terugdenkt aan carnaval in 1960. Samen met een kameraad drinkt hij destijds een pilsje in de Mulderbar, gelegen aan de Marconilaan in Eindhoven. “Daar gingen we toen dansen, hè. Ik kwam binnen en zag haar meteen staan. Ik zei tegen m’n kameraad: ‘dat is de mijne!’”, legt de geboren Limburger uit. Hij is meteen verliefd op de Eindhovense. De twee dansen de hele avond. Overtuigend: “Ik heb haar sindsdien nooit meer losgelaten.”

Kraakhelder

Het verliefde stel heeft twee jaar verkering, alvorens ze het huwelijksbootje instappen. Op 2 juni 1961 voor de wet, een dag later voor de kerk. Ze hebben hun zaakjes goed op orde, zo wordt duidelijk uit Chris’ kraakheldere herinneringen. “Op 1 juni kregen we de sleutel van ons gekocht huis in het Limburgse Posterholt, dat ten zuiden van Roermond ligt. Daar hebben we drie jaar gewoond.” Chris is in die tijd dirigent bij een muziekvereniging. Daar kijkt hij met veel genoegen op terug. Net als naar de veertien jaar dat hij handbalscheidsrechter was. Zijn vrouw Riet, die in Eindhoven in een textielfabriek werkte, ging later aan de slag als gezinsverzorger.

Na drie mooie jaren in Posterholt, verhuizen de twee in 1964 naar Noord-Brabant. Maarheeze is de plaats van bestemming. Chris werkt zes jaar bij Philips, maar gaat in 1970 als machinist bij de Nederlandse Spoorwegen aan de slag. Dat is het jaar dat hij en Riet opnieuw verhuizen: ze gaan terug naar de stad waar ze elkaar ontmoet hebben. Ze betrekken een woning aan de Firapeellaan in de Jagershoef, waar Chris nu, 51 jaar later, nog steeds woont. Zijn vrouw, die gezondheidsklachten heeft, woont sinds kort bij Vitalis, Woongebouw Engelsbergen.

Twee keer

Op vakantie gaan is nu niet aan de orde, maar voor corona wél. Aan die tijden denkt Chris met veel plezier aan terug. “We gingen makkelijk twee keer per jaar op vakantie. Spanje, Turkije en Oostenrijk: daar kwamen we graag.” Vooral Turkije valt in de smaak. Ze zijn wél twintig keer naar hetzelfde resort in Antalya geweest. “We kregen er geen genoeg van. Het is fantastisch daar. We hebben zelfs nog contact met mensen van het resort”, vertelt hij met een grijns op zijn gezicht. De laatste keer dat ze daar op vakantie waren, was in 2019.

Waar ze ook geen genoeg van krijgen, is dansen. Country linedance in het bijzonder. Ook zijn ze dol op hun familie. “We hebben twee dochters, drie kleinzoons, twee kleindochters en twee achterkleinkinderen. Dat is geweldig, net als dat we nu 60 jaar getrouwd zijn. Ik herinner me onze bruiloft goed, dat was een unieke dag.” Dat zal het woensdag 2 juni ook worden, al vieren de twee niets speciaals.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden