Plaatje van een interactief kunstwerk van Danielle Brathwaite waarin zwarte transvrouwen centraal staan.
Plaatje van een interactief kunstwerk van Danielle Brathwaite waarin zwarte transvrouwen centraal staan.

STRP Festival zoekt de verbinding

EINDHOVEN - Het STRP Festival heeft van de nood een deugd gemaakt. Was er eerst de teleurstelling dat er geen fysieke exposities en lezingen konden plaatsvinden, nu is er tevredenheid over de nieuwe weg die is ingeslagen. Het festival is ditmaal geheel digitaal, en dat blijkt ook zijn voordelen te hebben. (Door Rob Weekers)

Het festival is dit jaar een combinatie van interactieve lezingen, workshops en educatie waarin het publiek in de dialoog kan meedoen, en een verzameling digitale kunstwerken, sommige met een participatief element. Thema is: All of Us. Van 3 tot en met 6 juni kunnen de veertien (digitale) kunstwerken 24 uur per dag worden bezocht. Daarnaast zijn er inspirerende ‘talks’ met deskundigen over onderwerpen die te maken hebben met het festivalthema. Kunstenaars, ontwerpers, ontwikkelaars en filosofen geven tijdens het STRP Festival hun eigen kijk op wat verbinding voor hen inhoudt.

Verbinding

Centraal staat de vraag: hoe kunnen we het collectief beter dienen als individu? Wat zouden nieuwe vormen van verbinding kunnen zijn? Met een ruime blik, zo blijkt. Zo wordt er ook gekeken naar wat geleerd kan worden van de collectiviteit van organismen, vogelzwermen en cellen. De expo is interactief. Zo is er digitale kunst die je juist vraagt weg te gaan bij je scherm en er is ook een digitale begeleide tour. Om met anderen samen te komen, is er ook een online bar.

STRP Festival zoekt nadrukkelijk nieuwe manieren om mensen met elkaar te verbinden. Technologie speelt daar een belangrijke rol in, weet festivaldirecteur Ton van Gool. “Zéker in deze tijd, waarin mensen door de covid-crisis meer op zichzelf zijn aangewezen.” Het toeval wil dat het thema al was gekozen nog vóór de coviduitbraak. Van Gool: “We hebben flink wat tijd gehad om ons goed voor te bereiden. Wat betreft de keuze voor het thema hebben we de tijdgeest goed aangevoeld.”

Telefoon of laptop

Technologie kan prima worden ingezet om mensen met elkaar contact te laten maken, aan de andere kant ziet Van Gool een tegenstrijdigheid. “In hoeverre is er nog sprake van échte ontmoetingen? Veel mensen zijn bijvoorbeeld de hele dag bezig met hun telefoon of laptop, we zijn het een beetje verleerd om écht contact te maken. Ga eens bij iemand op bezoek, en maak een praatje.” Kijk eens om je heen, wil Van Gool maar zeggen. “Uiteindelijk zijn mensen sociale dieren. De behoefte om te weten dat je niet alleen bent, is heel menselijk.”

“De verzuiling van vroeger is ingeruild voor individualisme”, zegt Ton van Gool. “Dat hoeft niet per definitie verkeerd te zijn, maar de meeste mensen hebben nu eenmaal de behoefte om deel uit te maken van een groep, een collectief. Social media kan zorgen voor verbinding, maar veel mensen blijken juist terecht te komen in een informatiebubbel, en ervaren juist een sociaal isolement. Tijdens het festival willen we bezoekers inspireren, informeren en óók activeren. Als dat lukt, hebben we iets moois bereikt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden