<p>Wiliam Harthoorn en zoon Niels, die van Ben van den Borne zijn T-shirt uitgereikt krijgt. Tweede rij: vriend Jorick met zijn moeder Yolanda van Hekke en longspecialist Jeannine Curfs. (Foto: DCI Media / Kees Martens)</p>

Wiliam Harthoorn en zoon Niels, die van Ben van den Borne zijn T-shirt uitgereikt krijgt. Tweede rij: vriend Jorick met zijn moeder Yolanda van Hekke en longspecialist Jeannine Curfs. (Foto: DCI Media / Kees Martens)

Witte lint vraagt aandacht voor longkanker

EINDHOVEN - Longarts oncoloog dr. Ben van den Borne heeft vrijdag 21 mei voor het Catharina Ziekenhuis de White Ribbon in ontvangst genomen van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het witte lint maakte vrijdag een tour langs Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor longkanker en geld op te halen voor onderzoek. Deze White Ribbon Tour is een wandel- en fietstocht tussen ziekenhuizen, van Zeeland via Groningen naar Maastricht, in de vorm van een wit lintje.

Vanuit het Catharina ging een groep onder leiding van organisator en longkankerpatiënt Niels Harthoorn lopend naar het Veldhovense Maxima MC. Het witte lint, hét symbool voor longkanker, werd vrijdag door dertig ziekenhuizen aan elkaar doorgegeven. “Zo rijgen we de zorg voor longkankerpatiënten aan elkaar. Noodzakelijk, want longkanker is één van de dodelijkste vormen van kanker”, aldus dr. Ben van den Borne.

Lint

The White Ribbon Project is vanuit de Verenigde Staten naar Nederland gehaald door Niels Harthoorn, een patiënt van het Erasmus MC die op zijn twintigste de diagnose longkanker kreeg. Vanuit de deelnemende ziekenhuizen vertrekt een wandel- of fietsteam dat het lint overbrengt naar het volgende ziekenhuis op de route.

Immuuntherapie

Al het geld dat wordt opgehaald, wordt gebruikt voor onderzoek. “Longkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. En ja, we hebben de laatste jaren bijvoorbeeld op het gebied van immuuntherapie wat vooruitgang geboekt maar longkanker is en blijft slecht nieuws. Onderzoek doen is ontzettend belangrijk voor genezing of verlenging maar ik hoop dat we door nieuwe behandelingen te ontwikkelen meer op maat gericht kunnen behandelen en zo patiënten een nog betere levenskwaliteit kunnen bieden”, legt dr. Ben van den Borne uit, “maar geld ophalen is niet het enige doel. Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor longkanker, één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden