<p>Loes van de Stadsgracht</p>

Loes van de Stadsgracht

Twijfels

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Deze lijfspreuk is niet van toepassing op architect en stedenbouwkundige Winny Maas. Zijn idee om de Eindhovense Catharinakerk op te tillen teneinde onze stad te voorzien van een wereldwijde eyecatcher, sprak tot de verbeelding.

Een tweede Evoluon in de binnenstad, evenals super hoge woontorens en het huidige Muziekgebouw omtoveren tot een Muziekberg, verpakt in een glazen stolp waarin ook de Effenaar en een heuse skybar een plekje krijgen? De hoge hoed van Maas is nog lang niet uitgetoverd, want ook vergroening van de binnenstad staat hoog op zijn verlanglijstje. Zijn idee om daken te beplanten en zelfs op niveau groene straten te creëren spreken tot de verbeelding, maar hoe uniek is dit idee? Een tweede ufo in onze stad vind ik weinig origineel. Ik zou eerder voor een spaceshuttle gaan, bijvoorbeeld een opnieuw ontworpen futuristische challenger. Moet dit alles de stad aantrekkelijker maken? Voor wie dan, voor inwoners, nieuwe investeerders? Wat is de meerwaarde van super hoge torens?

 De samenleving verandert, dat is een feit, maar de huidige woningnood wordt in onze stad niet opgelost door ‘wolkenkrabbers’ te bouwen. De pandemie heeft onze samenleving op zijn kop gezet en dat doen de ideeën van Winnny Maas bij mij ook. Het is leuk om je als stad te profileren, maar de timing? Daar heb ik zo mijn twijfels over. Laten we eerst proberen deze afschuwelijke tijd, waarin we beknot werden en worden in onze levensvrijheid, op een goede manier te omarmen. Ik moet er toch niet aan denken dat ik dit ‘opgesloten in woontorens’ nog eens moet meemaken. Anderhalve meter afstand bewaren, goed en veelvuldig je handen wassen, een mondkapje dragen en locaties binnen veelvuldig ventileren, zijn voorlopig nog de prioriteiten waarmee we ons bezig moeten houden. Toekomstgericht denken hoort daar natuurlijk ook bij, maar de haalbaarheid van de plannen die we nu voorgeschoteld krijgen? Ik heb er mijn twijfels over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden