<p>Wally Maas-Smulders werd bij haar afscheid als secretaris bij Groei & Bloei geridderd. (Foto: Martina Roovers).</p>

Wally Maas-Smulders werd bij haar afscheid als secretaris bij Groei & Bloei geridderd. (Foto: Martina Roovers).

Secretaris Groei & Bloei uitgezwaaid

EINDHOVEN - Ook voor Groei & Bloei Eindhoven-de Kempen is het afgelopen jaar ongewoon geweest. Niet alleen corona drukte een stempel op het verenigingsleven. Het werkte ook remmend op het afscheid van een aantal bestuursleden. Zo werd de jaarlijkse ledenvergadering een online bijeenkomst waarbij via het beeldscherm Wally Maas-Smulders als secretaris werd uitgezwaaid. (Door Martina Roovers)

De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP) Groei & Bloei is een landelijke tuincommunity met 130 lokale afdelingen. Eén daarvan floreert in de regio Eindhoven-de Kempen. Gelijkgestemden met groene vingers vinden elkaar tijdens een diversiteit aan activiteiten. Wally Maas-Smulders is sinds 1996 actief bij de vereniging. “Momenteel ben ik actief in de redactie, voor de website en nieuwsbrieven. Tot september vorig jaar was ik secretaris, maar daar ben ik mee gestopt”, vertelt Wally aan haar keukentafel. Daarnaast is ze ook nog steeds actief bij de landelijke Groei & Bloei-vereniging en kom je haar jaarlijks tegen bij Keukenhof. “Zo leuk om te doen. Met heel veel internationale bezoekers, die we wegwijs maken in de bijzondere tuin.”

Moestuintje

Niet altijd had Wally groene vingers. Totdat ze een carrièreswitch maakte als tuinarchitect, werkte ze jarenlang als chemisch analist. Destijds wroette ze wel in de aarde van een moestuintje dat ze samen met haar zwager verzorgde. “Aanvankelijk vond ik het helemaal niks, totdat we boontjes moesten oogsten. De belangstelling groeide.” Haar eigen tuin was het eerste grote, groene project dat ze aanpakte. In die tijd kwam ze eveneens in aanraking met Groei & Bloei. De vereniging roemt Wally om haar uitgebreide kennis van bloemen en planten. De landelijke vereniging bestaat al bijna 150 jaar. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor zowel beginners als gevorderden. “Net als bij iedere andere vereniging ziet ook Groei & Bloei het ledenaantal teruglopen. Dat is jammer, want je vergaart veel kennis door mee te doen. Bovendien is tuinieren gezond voor lichaam en geest”, weet Wally uit eigen ervaring. Op de website van Groei & Bloei vertelt ze erover in een eigen blog.

Bijzonder

Na bijna 25 jaar houdt Wally het voor gezien als secretaris bij Groei & Bloei Eindhoven-de Kempen. “Eindelijk is er een opvolger gevonden, zodat ik een stapje terug kan doen.” Hoewel, een bezig bijtje blijft ze wel. Want ook Philharmonie Zuid-Nederland kan op haar rekenen als vrijwilliger. Waardering voor haar groenactiviteiten was er eind april. Het had de koning namelijk behaagd om Wally te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. “Zo bijzonder”, vindt Wally. Vanwege corona mocht echtgenoot Theo de versierselen opspelden in het bijzijn van locoburgemeester Yasin Torunoglu. Zodra de pandemie voorbij is zet ook Groei & Bloei haar nog in het zonnetje. Samen met bestuurslid Ad de Clercq, die eveneens is gestopt bij de vereniging.

http://eindhoven.groei.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden