<p>Gezellige drukte tijdens de editie van 2019. De Midzomernacht Wandeltocht van dit jaar wordt noodgedwongen anders aangevlogen.</p>

Gezellige drukte tijdens de editie van 2019. De Midzomernacht Wandeltocht van dit jaar wordt noodgedwongen anders aangevlogen.

‘Er zelf een feestje van maken’

EINDHOVEN - “We zijn blij dat we het kúnnen doen.” Tom Essink windt er geen doekjes om. Nadat vorig jaar de derde editie van de Midzomernacht Wandeltocht wegens corona in het water was gevallen, staan de seinen nu wél op groen voor wat kan worden omschreven als een ‘uitgeklede versie’ van het wandelevenement. (Door Rob Weekers)

Voor de organisatie tekent de Rotary Club Eindhoven-Zuid. Doel is om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Het streefbedrag ligt op 50.000 euro. “We willen uiteraard zoveel mogelijk ophalen”, zegt organisator Tom Essink. “Maar ook willen we iedereen een leuke dag bezorgen.” Deelnemers kunnen zich laten sponsoren voor hun wandeling. Ook is er de mogelijkheid om in teamverband deel te nemen.

Jong en oud

Wie mee wil lopen kan een dag prikken van zaterdag 19 juni tot en met zaterdag 26 juni. Er zijn meerdere wandelafstanden: van 5 tot en met 30 kilometer. Deelnemers kunnen zelf kiezen op welk tijdstip ze van start gaan. De routes lopen door verschillende delen van de stad, waarbij de Genneper Parken een centrale plek innemen. Essink: “Dit evenement heeft zoveel moois te bieden. Jong of oud, iedereen kan meedoen.”

Waren er twee jaar geleden nog volop festiviteiten rond de finishplek in de Genneper Parken, ditmaal is het soberheid troef. “We hebben nu eenmaal te maken met andere omstandigheden”, zegt Essink, verwijzend naar de voorwaarden die het RIVM stelt aan het houden van evenementen. “Mensen moeten er nu zelf een feestje van maken”, zegt Essink. “Hoe? Langs de diverse routes zijn genoeg terrasjes te vinden.”

De sfeer tijdens de eerder gehouden edities was een mix van emoties, blikt Essink terug. “Feestelijk, met een lach en een traan. Van uitgelaten vrolijk tot emotioneel. De ene groep liep zingend van stempelpost naar stempelpost, terwijl andere groepen foto’s van aan kanker overleden, dierbaren met zich meedroegen”, vertelt hij. “Veel mensen zijn trots dat ze iets kunnen betekenen voor een ander. Het afgelopen jaar heeft corona volop in de aandacht gestaan, begrijpelijk. Maar daarom is de focus op kankerbestrijding natuurlijk niet minder urgent.”

De reden om het evenement ditmaal toch door te laten gaan, ligt volgens Essink voor de hand. “Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen ontdekt dat wandelen heel leuk kan zijn. Voor ons een mooi gegeven om de draad weer op te pakken.” Daarnaast is er de ambitie om van de Midzomernacht Wandeltocht een evenement te maken dat een vaste waarde moet gaan worden voor de stad. Waren er in 2018 nog 400 deelnemers, het jaar erop tikte de teller 900 aan. Vorig jaar zouden het meer dan duizend zijn geweest. “Die stijgende lijn willen we hoe dan ook doortrekken”, zegt Essink stellig. “Als je niet groot denkt, dan zul je het ook nooit krijgen”, besluit Essink.

midzomernachtwandeltocht.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden