<p>Lotte Elands aan het werk bij het ontbijtbuffet van Hotel Eindhoven. (Foto: Bert Jansen).</p>

Lotte Elands aan het werk bij het ontbijtbuffet van Hotel Eindhoven. (Foto: Bert Jansen).

Bij Lotte draait het om mensen

EINDHOVEN - Lotte Elands uit Eindhoven loopt alweer twee jaar stage als gastvrouw bij Hotel Eindhoven. Ze heeft geluk. Want een stage tijdens de pandemie is niet vanzelfsprekend. Maar verandering lonkt, want Summa en hotelketen Van der Valk slaan de handen ineen. (Door Hub Dohmen)

De Eindhovense Lotte Elands (22) is van het type ‘niet lullen, maar poetsen’. Ze is een echte gastvrouw. De verslaggever heeft haar amper begroet, of ze biedt – uiteraard met een vriendelijke glimlach - iets te drinken aan.

Haar manager, Max de Man Lapidoth, kijkt goedkeurend toe. “Zo hoort het toch?”, zegt hij even later. De manager Food & Beverage van Hotel Eindhoven begeleidt de Eindhovense alweer twee jaar. “Lotte is echt het type gastvrouw dat wij als horeca nodig hebben: vriendelijk, flexibel én leergierig”, zegt Max de Man Lapidoth. Elands volgt bij Summa Horeca de opleiding Gastvrouw, niveau 3. “Ik ben derdejaars en hoop dit studiejaar af te studeren”, zegt ze opgewekt. “Ik heb het hier naar mijn zin. Ik hoop dan ook dat ik de kans krijg om te blijven.” De Man Lapidoth knikt instemmend.

Geen zorgen

De komende generatie stagiaires bij Hotel Eindhoven, onderdeel van hotelketen Van der Valk (75 hotels in on der meer Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Nederlandse Antillen), hoeven zich geen zorgen te maken. “We gaan samen met het Summa College als proef een opleiding zelfwerkend kok en gastheer/vrouw verzorgen”, vertelt de manager.

Gegarandeerde baan

In een tijd dat stages schaars zijn, garandeert de Eindhovense Van der Valk-vestiging niet alleen een stageplek, maar aansluitend ook een baan. De proef gaat niet alleen bij de Van der Valk-vesteging in Eindhoven lopen. Want het Summa College en de hotelketen gaan de zogenoemde pilot ook in de vestigingen in Gilze én het Zuid-Limburgse Stein doen.

In de Lichtstad komen zeker tien stageplaatsen. “We doen het graag”, zegt De Man Lapidoth. “Het is van belang dat we regelmatig vers bloed krijgen.” Want ook in deze branche heeft corona ook haar sporen achtergelaten. Lotte Elands is een goed voorbeeld van het type gastvrouw dat de horeca en de zogenoemde hospitality zoekt. “De gast moet zich welkom voelen”, zegt Lotte Elands.

Mensen ‘lezen’

“En je moet mensen kunnen ‘lezen’. Een zakelijke gast zit in principe niet op een gesprek te wachten, maar als een gezin komt eten om iets te vieren. Ja, dan is het andere koek. En ik vind het contact met mensen een van de leukste dingen van de baan als gastvrouw.”

Hotel Eindhoven is volgens Elands een ‘hemelse plek’ om stage te lopen, een plek om veel verschillende vaardigheden te leren. “We hebben hier drie verschillende horecagelegenheden: het á la carte restaurant, live cooking en de hotel-bar. Op alle drie de plekken worden andere zaken van je gevraagd. Maar één ding is hetzelfde: je moet niet alleen dienstverlenend, maar ook allround én flexibel zijn.” Lotte Elands werkt graag in de hotel-bar. “Dan moet je onder meer cocktails kunnen mixen”, vertelt ze. “En dat vind ik heel leuk. Het zou mooi zijn als ik daar in de toekomst vaker zou kunnen staan.”

Dienstbaarheid

Bij Lotte en haar collega’s draait om mensen. Een baan als gastheer/vrouw is niet voor iedereen. “Die houding, noem het gerust dienstbaarheid, kun je iemand niet leren”, zegt De Man Papidoth. “Dat moet er in zitten.” Elands knikt instemmend. “Dat klopt. Wij zijn er om mensen een heerlijke middag of avond te bezorgen. En als dat lukt, dan is mijn dag ook goed. Echt waar.”

Meer informatie over de proef van Summa College en Van der Valk op de website van het Summa College via: www.summacollege.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden