<p>Juliette de Wette toont &#39;Doosje voor geluk&#39;: een initiatief om mensen een hart onder de riem te steken. (Foto: Willem Brouwer).</p>

Juliette de Wette toont 'Doosje voor geluk': een initiatief om mensen een hart onder de riem te steken. (Foto: Willem Brouwer).

Klein feestje in een doosje

EINDHOVEN - “Als we allemaal een beetje liever voor elkaar zijn, dan wordt de wereld daar beter van.” Juliette de Wette uit Eindhoven wil met haar ludieke actie ‘Doosje voor geluk’ ervoor zorgen dat mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem wordt gestoken.

Een kunststof doosje, ter grootte van een volwassen hand. Door een verkeerde opdruk zouden ze anders vernietigd worden. Duurzaam ondernemer De Wette bedacht er een andere bestemming voor. Kinderopvangorganisaties, basis- en middelbare scholen kunnen bij haar de doosjes bestellen. Leerlingen kunnen ermee aan de slag om ze te vullen. “Een houten hartje, een tekening, een gedichtje, het kan allemaal, vertelt de Eindhovense (43). De doosjes worden vervolgens door de kinderen en jongeren gegeven aan (ouderen)zorginstellingen of aan iemand uit de omgeving waarvan de kinderen denken dat diegene wel een lichtpuntje kan gebruiken.

Illustraties

De doosjes waren eerst niet bedrukt, kinderen konden zelf de deksel versieren. Om niet alle aandacht naar het versieren van het doosje te laten uitgaan, besloot De Wette een kleine aanpassing toe te passen, en de doosjes te laten voorzien van een illustratie. Zo hebben de doosjes en het project een ‘gezicht’ gekregen. Ze zijn nu bedrukt met kleurrijke illustraties van Ingrid Wuyster.

Een klein feestje in een doosje, zo noemt de initiatiefneemster het. In Eindhoven hebben al behoorlijk wat scholen aan het project meegedaan. “Er zijn nog genoeg scholen die mee kunnen doen.” Inmiddels krijgt het project ook landelijk voet aan de grond. “Van Delft tot Maastricht heb ik scholen benaderd”, zegt De Wette. “De reacties zijn over het algemeen positief, dat geeft mij ook het vertrouwen om door te gaan.”

Aandacht voor elkaar

De Wette is in het dagelijks leven druk bezig met haar bedrijf Back for Good, dat staat voor ‘goed doen’, voor mens en natuur, en werkt samen met onder meer sociale werkplaats Archipel uit Eindhoven, afdeling werk & talent. Corona heeft er voor gezorgd dat ook binnen haar werkveld projecten stil kwamen te liggen. “Door te kijken naar mogelijkheden ontstond ‘Doosje vol geluk’”, vertelt De Wette. “Het zou geweldig zijn om een beweging in gang te zetten waarbij we wat meer aandacht hebben voor elkaar. Verbinding is de basisbehoefte van ieder mens. Gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.”

Geluk vermenigvuldigd door te delen, zo is de insteek van De Wette. “Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Als mensen iets voor een ander willen doen, kan ik daar blij van worden. Kinderen groeien op in een maatschappij die vooral gericht is op het individu. Daarom is het extra belangrijk dat we hen leren er voor een ander te zijn als dat nodig is. En dat kan met zo’n eenvoudig project als het Doosje vol geluk. Laten we met en voor elkaar zoveel mogelijk licht en liefde verspreiden.”

www.backforgood.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden