<p>Een van de twee werken van Anton Kerssemakers die Eindhoven Museum heeft verworven. De bedoeling is dat de schilderijen een plek krijgen in de voorziene museumuitbreiding VONK.</p>

Een van de twee werken van Anton Kerssemakers die Eindhoven Museum heeft verworven. De bedoeling is dat de schilderijen een plek krijgen in de voorziene museumuitbreiding VONK.

Werk van leerling Van Gogh aangekocht

EINDHOVEN - Eindhoven Museum heeft twee werken van de Eindhovense schilder Anton Kerssemakers aangekocht.

Het bijzondere van de schilderijen is dat het gebied wat nu Genneper Parken heet is afgebeeld in de schilderijen. Het doek uit 1899 betreft de Genneper watermolen, het andere doek uit 1893 huize Rapelenburg, waar tegenwoordig het Clarissenklooster staat. Het museum was nog niet eerder in bezit van schilderijen die betrekking hebben op dit unieke gebied in Eindhoven. De schilderijen geven een mooi beeld hoe het landschap van de Genneper Parken er ruim 100 jaar geleden uitzag. Ward Rennen, directeur-bestuurder Eindhoven Museum, is zeer verheugd: “Met de verwerving van deze doeken kunnen we het verhaal van de Genneper Parken van voor 1900 nog beter laten zien. De schilderijen geven namelijk een uniek kijkje in hoe de Genneper Parken er vroeger uitzag.”

Toon Kers

Kerssemakers (1846-1924), ook wel Toon Kers genoemd, schilderde vooral landschappen en stadsgezichten. Hij was de zoon van een textielfabrikant uit Eindhoven. Naast leerlooier, zadelmaker en tabaksagent was hij amateurschilder. Kerssemakers raakte bevriend met Vincent van Gogh toen Van Gogh in Nuenen woonde. Van Gogh bezocht hem regelmatig thuis. “Het opmerkelijke van Kerssemakers is dat hij nog schilderles heeft gekregen van Van Gogh. Daarmee zijn deze werken van Kerssemakers van grote historische betekenis. Zowel voor het gebied Genneper Parken, als voor de cultuurhistorie van Eindhoven en Noord-Brabant”, aldus Rennen. Eindhoven Museum behandelt de schilderijen tegen schimmels en infecties. Op dit moment kunnen de schilderijen nog niet tentoongesteld worden, omdat het museum geen expositieruimte heeft. Ze zijn wel binnenkort te vinden op de website: www.eindhovenmuseum.nl. De bedoeling is dat de schilderijen een plek krijgen in de voorziene museumuitbreiding VONK*, waarbij nadrukkelijk ook het verhaal van het cultuurhistorische landschap van de Genneper Parken onderdeel gaat uitmaken van de presentatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden