<p>Kees van Grevenbroek is een natuurliefhebber pur sang. Hij is al zo&#39;n twintig jaar actief in de natuur in en rond het Wasvengebied in Tongelre.</p>

Kees van Grevenbroek is een natuurliefhebber pur sang. Hij is al zo'n twintig jaar actief in de natuur in en rond het Wasvengebied in Tongelre.

Wasven op zoek naar Eco-toppers

EINDHOVEN - “Hoe meer je weet, hoe meer je ziet.” Voor Kees van Grevenbroek van natuurwerkgroep het Wasven in Eindhoven is het vanzelfsprekend. Om anderen ook meer te laten genieten va de natuur, heeft de natuurwerkgroep van het Wasven de cursus Eco-toppers op het programma staan. Geïnteresseerden krijgen van deskundigen tekst en uitleg over de natuur die in en om het Wasven te vinden is. Afgetrapt wordt met een cursus waarin de focus wordt gelegd op vlinders. (Door Rob Weekers)

Een fraai stukje natuur in de stad. Zo omschrijft Van Grevenbroek het Wasven. Vrijwel dagelijks is hij er te vinden. De Eindhovenaar is de kartrekker van de natuurwerkgroep van het Wasven. “In het Wasven is veel te beleven”, vindt hij.

Biodiversiteit

Direct volgt de aantekening dat de natuur onder druk staat. “De biodiversiteit is de afgelopen decennia achteruit gehold”, constateert Van Grevenbroek. “Daar maak ik me zorgen over. Met insecten gaat het bijvoorbeeld al tijden de verkeerde kant op. Met Eco-toppers willen we niet alleen mensen meer kennis bijbrengen, maar er ook voor zorgen dat het Wasven in de belangstelling blijft.” Behouden wat er is, zo heet het. “Je moet als ecotopper wel hart hebben voor de natuur en iets terug doen voor de natuur in ons gebied of andere ecotopen in Tongelre.”

Van Grevenbroek is samen met andere vrijwilligers - zo’n 25 - al zo’n twintig jaar actief in de natuur in en rond het Wasvengebied in Tongelre. Het natuurgebied is een groene oase van 24 hectare. In het gebied tref je allerlei landschapselementen aan zoals heide, vennen, akkers, heggen, lanen en bosschages. Die worden ecotopen genoemd. Het is een lappendeken, die is ontstaan door eeuwenlange bewoning en ontginning en die kenmerkend is voor het beekdal van Eindhoven en omgeving.

Opzoeken

Van Grevenbroek signaleert dat in deze tijd van corona meer mensen de natuur opzoeken. “Dat is mooi, want wandelen in de natuur werkt ontspannend. Ik spreek wel eens mensen die foto’s maken van een vlinder of van een vogel, en die dan thuis gaan opzoeken wat ze op de foto hebben gezet. Die mensen zouden al heel wat geholpen zijn als ze hun kennis vergroten. Voor ons als natuurvrijwilligers ligt hier een mooie taak in het verschiet.”

De cursus ‘Ecotopper Vlinderweide’ bestaat uit twee avonden theorie (donderdag 6 en woensdag 19 mei) en één dagdeel praktijk/excursie (zaterdagochtend 22 mei). De cursus wordt gegeven door deskundige docenten uit de praktijk, vindt plaats in de Wasvenboerderij en is uiteraard coronaproof. Een voorwaarde is wel dat je een praktijkopdracht maakt en na afloop beschikbaar bent om wandelingen te verzorgen of beheer van de vlinderweide te begeleiden. De cursus ‘Ecotopper Vlinderweide’ is de eerste van een reeks. Ieder seizoen staat er een andere ecotoop centraal. Zo staan ook het poelenbeheer en het heggenlandschap op de planning. Deelname is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden