<p>Ingelou Stol en Mike Weerts verzorgen de presentatie in de online Orange Room. (Foto: Bert Jansen).</p>

Ingelou Stol en Mike Weerts verzorgen de presentatie in de online Orange Room. (Foto: Bert Jansen).

Koningsdag Eindhoven: net even anders

EINDHOVEN - Koningsdag zal dit jaar anders dan anders gevierd worden. Net als vorig jaar geen feestende massa’s mensen en gezellige markten. Nee, door corona wordt het feest sober gevierd. Ook nu koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Eindhoven afreizen.

In plaats van langs de weg staan, is er online veel te beleven op www.koningsdageindhoven.nl. Maar wát dan precies? We vragen het de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma: “Als je thuis achter je scherm zit, kun je alles zien wat je op een normale Koningsdag ziet en nog meer. Natuurlijk het NOS-programma dat laat zien wat de Koning en zijn gezin allemaal meemaakt op de High Tech Campus. Daar komen allerlei onderwerpen langs waar je misschien iets meer van wilt weten: schakel dan over naar de Orange Room, waar we mensen interviewen die de koning nét heeft ontmoet, maar waar ook muziek gemaakt wordt en Robert van Beckhoven legt uit hoe je een tompouce eet.”

Kunnen we ook wat doen?

“Jazeker: er is een designbingo met mooie prijzen en een tech-pub-kwis. Je kunt je inschrijven voor een digitale tour door de stad: de gids loop echt rond en neemt jou mee, terwijl jij aan de keukentafel zit. Voor kinderen is er wat te knutselen en de Stichting Koningsdag Eindhoven heeft een afdeling op de website met muziek van Fresku en La Fuente. Als je wilt kun je wel vijf schermen om je heen zetten: je kunt 5 Koningsdagen tegelijk vieren!”

Is dat niet zonde? Als je het ene kijkt, mis je het andere?

Jorritsma: “Maar niet iedereen vindt alles even interessant: Koningsdag is voor iedereen, vandaar dit brede programma. Bij de NOS staat de koning wel eens stil bij iets wat je minder interesseert, zap op de site dan effe verder.” Langs de weg met vlaggetjes zwaaien is dit jaar helaas niet mogelijk. “Het is nu eenmaal niet anders. Ik kan wel dít zeggen; dit jaar brengen we het Koninklijk Gezin dichter bij de kijker dan ooit. Meer mag ik er niet over zeggen, maar de editie Koningsdag Eindhoven wordt er één zoals nooit eerder, let maar op.” Aangezien de coronapandemie de wereld al een poosje in zijn greep heeft, zullen de Eindhovense straten dinsdag niet oranje kleuren. Spijtig, maar de volksgezondheid is véél belangrijker dan het vieren van een oranjefeestje. Daarom valt er, zoals beschreven, online van alles te beleven. Check het via:

www.koningsdageindhoven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden