<p>Loes van de Stadsgracht</p>

Loes van de Stadsgracht

Anne

Gewoon Bloot is een tv-programma waarin kinderen aan naakte volwassenen allerlei vragen mogen stelen over hun lichaam. Een kinderprogramma met naakte volwassenen? Ik hield er een dubbel gevoel aan over.

Terwijl jongeren gewaarschuwd worden om vooral geen naaktfilmpjes op hun telefoon, computer of iPad te plaatsen, laten mannen en vrouwen voor aanwezigen kinderen uit groep acht en meekijkend tv-publiek, zonder gene hun badjas vallen. Weliswaar met een waarschuwing vooraf, dat zij (de kinderen) dit vooral niet voor iedereen moeten doen! Tja, hoe krom is dit? Temeer nu we in een tijd leven waarin ook kinderen met een druk op de knop antwoord op al hun vragen kunnen krijgen? En dan rest ook nog de vraag, moeten kinderen op die leeftijd wel op iedere vraag een antwoord krijgen? 

Ook ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat ze alles over hun lichaam of seksualiteit aan mij konden vragen. Soms zat daar een hele praktische vraag tussen, maar soms ook een vraag die ik als heel persoonlijk beschouwde. Wanneer dat laatste het geval was, dan was mijn antwoord, dat dat iets was wat ze zelf zouden gaan ervaren. Op diezelfde zondagavond had ik een ander kinderprogramma gezien wat me veel meer boeide: het leven van Anne Frank gedurende haar onderduikperiode. Anne die als een vlogger haar eigen wereld filmde, stond daarin centraal. En weer werd het me duidelijk hoe schrijnend dit tienermeisje heeft moeten afzien. 

Tijdens een snikhete zomer geen raam open mogen doen. Altijd op kousenvoeten lopen en overdag geen geluid mogen maken. Geen televisie ‘s avonds, nooit de wind door je haren voelen of regendruppels op je wangen. Geen vriendinnen om te smoezen over die leuke jongen, over ongesteld zijn en vlinders in je buik. Ruim twee jaar heeft ze moeten afzien. Toch werd ze ontdekt en stierf ze net voor de bevrijding in een concentratiekamp. Wat wij aan vrijheidsbeperking nu meemaken is niets in vergelijking met wat zij moest doorstaan, daarvan ben ik me terdege bewust.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden