<p>Coen ten Brink aan het werk aan een nieuwe espressomachine. (Foto: Connie Sinteur).</p>

Coen ten Brink aan het werk aan een nieuwe espressomachine. (Foto: Connie Sinteur).

(Foto: )

Coen zorgt voor een lekker bakkie

EINDHOVEN / WAALRE - Coen ten Brink begon in de wetenschap en het onderwijs, maar komt tot bloei als bouwer van espressomachines. (Door Hub Dohmen)

Wie jaren geleden aan Ten Brink uit Waalre zou hebben gevraagd wat hij op zijn 59e zou doen, zou waarschijnlijk iets horen in de trant van geologie, natuurkunde of studentenbegeleiding. Niets is minder waar. Want hoewel geoloog van scholing, werkzaam geweest als onder meer studentenbegeleider en docent, draait anno 2021 alles bij de oud-Eindhovenaar om espressomachines. En geen gewone apparaten. Hij werkt als productontwikkelaar, support engineer en eigenlijk ook wel manusje-van-alles bij Kees van der Westen Espressonistic Works in Waalre.

“Onze machines behoren tot de top in de markt”, vertelt Ten Brink enthousiast. Ze worden met de hand in elkaar gezet, mede dat maakt ze exclusief. Het bedrijf produceert wekelijks ‘maar’ tien tot vijftien apparaten. De machines staan wereldwijd vooral in de horeca. “Het design is naast de hoge kwaliteit het belangrijkste verkooppunt”, zegt de Waalrenaar. De basis voor het bedrijf werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw gelegd door naamgever Kees van der Westen. “Hij ronde in 1985 zijn studie Industrial Design af met het ontwerp van een espressomachine met binnenin tweedehandse onderdelen.” Na zijn studie zette Van der Westen die aanpak voort en zo ontstond een catalogus vol bijzondere koffiemachines met illustere namen als Il Ponte, Parkzicht en Etna Strapata. Het bedrijf is tegenwoordig in Waalre-Dorp gevestigd.

Uitdaging

Na een lange carrière in het onderwijs was Ten Brink tien jaar geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij solliciteerde bij Kees van der Westen. “Ze zochten een algemeen medewerker, een soort manusje-van-alles”, vertelt hij. “Aanvankelijk wezen ze me af. Mijn opleiding was te hoog, ik was tenslotte academisch opgeleid, maar niet in espresso-techniek want die opleiding bestaat niet. Een jaar later ben ik wel aangenomen.”

Hij ging inderdaad als manusje-van-alles aan de slag. In de loop der jaren veranderde zijn takenpakket. “Ik ben begonnen met machines assembleren, daar kwam het maken van handleidingen bij en het technisch ondersteunen van onderhoudsmonteurs. Tegenwoordig ben ik ook betrokken bij de ontwikkeling van de machines. Ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling van de laatste drie modellen. Dat scheppende element van mijn werk vind ik heel leuk.”

Heel nauw

Zijn inbreng zit voornamelijk in de elektrische opbouw en elektronische besturing, want hoewel de Waalrese espressomachines er tegelijk exclusief en robuust uit zien, luistert het proces van koffiebereiding heel nauw. “Veel onderdelen voor de machines worden in Zuidoost-Brabant gemaakt”, vertelt hij. “Dat maakt het communiceren, doorgeven wat we willen, een stuk makkelijker. En het schept ook weer werkgelegenheid.”

Bij Coen ten Brink staat thuis in Waalre geen echte ‘Kees van der Westen’. “Onze keuken is klein”, verontschuldigt hij zich. “Bovendien zijn het professionele machines die bedoeld zijn om de hele dag aan te staan. Ze hebben een kwartier nodig om op te warmen. Hoewel we al veel verbeterd hebben, gebruikt zo’n espresso machine ook veel energie. Gelukkig heb ik het voorrecht heerlijke koffie op het werk te kunnen drinken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden