<p>Riks Werts en Marton Wolterink van fotowedstrijd Jouw wijk in de Picture. De winnende foto&#39;s worden -later- buiten ge&euml;xposeerd op metershoge doeken. (Foto: Bert Jansen).</p>

Riks Werts en Marton Wolterink van fotowedstrijd Jouw wijk in de Picture. De winnende foto's worden -later- buiten geëxposeerd op metershoge doeken. (Foto: Bert Jansen).

Jouw wijk in de Picture legt lat hoog

EINDHOVEN - Eindhoven kent veel fotogenieke plekjes. Wie met de camera in de aanslag op pad gaat, en oog heeft voor zijn omgeving, kan veel verrassends ontdekken. Ruim driehonderd Eindhovenaren hebben meegedaan aan de fotowedstrijd Jouw wijk in de Picture. (Door Rob Weekers)

Directe aanleiding voor de wedstrijd vormt de aankomende Koningsdag. “Een uitgelezen moment om te laten zien wat Eindhoven voor moois in huis heeft”, zegt initiatiefnemer Riks Werts, die samen met compagnon Marton Wolterink de wedstrijd verzorgt. Het tweetal heeft al eerder getekend voor een dergelijke fotocompetitie, maar dan in hun woonplaats Valkenswaard. Mogelijk komen in de toekomst ook andere plaatsen in de regio aan de beurt. In 1920 ontstond de huidige gemeente Eindhoven uit een fusie van de oorspronkelijke gemeente Eindhoven met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. In honderd jaar groeide dit uit tot de toonaangevende stad die Eindhoven nu is. Binnen de stad behielden de stadsdelen en wijken hun eigen karakter. “Met de fotowedstrijd willen we bereiken dat mensen een wijk of stadsdeel eens met andere ogen gaan bekijken, en dit willen delen met anderen”, weet Werts.

Verbonden

Zonder op de zaken vooruit te lopen zijn Werts en Wolterink in hun nopjes over wat Eindhovenaren op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Ook over het aantal inzendingen is het duo niet ontevreden. Evenmin over de kwaliteit van de foto’s. “We hebben bijdragen van professionele fotografen, maar ook van mensen die met hun smartphone een mooie plaat hebben geschoten”, vertelt Werts. Dat de wedstrijd aanslaat, heeft volgens hem voor een deel te maken met het feit dat mensen zich verbonden voelen met waar hun thuis is.

Publieksprijs

Tijdens de expo kan ook het publiek een stem uitbrengen op de favoriete foto. De komende dagen is Werts samen een jury druk in de weer om een selectie te maken uit de inzendingen. “Dat valt nog niet mee. We zijn kritisch en leggen de lat hoog. Het moet meer zijn dan zomaar een mooi plaatje.” Een van de criteria is dat een foto een zichtbare link moet hebben met plaats en omgeving. “Dat kan een detail zijn, zoals bijvoorbeeld een detail van een ornament van een gebouw, maar ook een weidse blik dat een landschap toont”, legt Werts uit.

Per stadsdeel worden negen inzendingen uitgelicht. De exposities met de negen beste foto’s per stadsdeel vinden plaats van 23 april tot en met 9 mei. De winnende foto’s krijgen in de verschillende stadsdelen een prominente plek in een expositie die voor iedereen te bewonderen is. Daarnaast is er per stadsdeel een publieksprijs in het leven geroepen. De foto’s worden buiten geëxposeerd op metershoge doeken.

www.wijkindepicture.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden