<p>Majd Awad krijgt een kans op de arbeidsmarkt met een certificaat. (Foto: Bert Jansen).</p>

Majd Awad krijgt een kans op de arbeidsmarkt met een certificaat. (Foto: Bert Jansen).

Majd Awad is nu weer ‘happy’

EINDHOVEN/VELDHOVEN - Majd Awad kwam enkele jaren geleden als Syrische vluchteling terecht in Veldhoven. Na een geslaagde inburgering, zet hij nu een volgende stap. (Door Hub Dohmen)

Eigenlijk gaat het steeds beter met Veldhovenaar Majd Awad (22). “Nadat ik enkele jaren geleden een verblijfsvergunning had gekregen, zat ik niet zo goed in mijn vel”, vertelt de voormalige Syrische vluchteling. “Nu heb ik weer perspectief. En dat is mooi.” Het verhaal is de afgelopen jaren vaker verteld. De familie Awad leeft een vredelievend leven in de Syrische hoofdstad Damascus. Totdat de burgeroorlog het gezin en vele andere landgenoten van huis en haard verdrijft; het wapengekletter brengt niet alleen oorlogsgeweld, maar ook veel persoonlijke misère met zich mee.

Majd Awad vlucht met zijn familie naar Turkije. “Maar daar worden we als vuil behandeld”, vertelt hij. “We moeten in een fabriek werken, maar krijgen amper salaris. Bovendien kijken mensen op ons neer.” Het is geen houdbare situatie. Zijn broer vlucht als eerste naar Nederland. Awad en zijn zus volgen later. Nadat hij een verblijfsvergunning krijgt, komt Majd in Veldhoven terecht. Gelukkig krijgen broer en zus ook onderdak in de Eindhovense regio.

Op een rij zetten

“Tja, en daar zit je dan op een kamer”, vertelt hij. “Natuurlijk was mijn familie in de buurt. Maar ik had geen idee wat ik kon doen.” Awad is blij met de hulp die hij vervolgens van de gemeente Veldhoven krijgt om zijn leven op een rij te zetten. Via het regionale project De achthonderd, waarin onder meer Ergon, regiogemeenten, Summa & Bedrijf – onderdeel van Summa College - en 04Werkt samenwerken, komt hij terecht bij het onderdelenbedrijf van DAF, Paccar Parts, op de grens van Eindhoven met Geldrop. 

Natuurlijk was mijn familie in de buurt. Maar ik had geen idee wat ik kon doen

De vluchteling heeft hier het afgelopen half jaar ervaring opgedaan via maatwerk praktijkleren. Hij krijgt binnenkort een certificaat. “Ik pak bij Paccar bijvoorbeeld onderdelen in en uit”, vertelt hij. Tegelijkertijd heeft hij zijn inburgering afgerond. “Ik vind dat knap”, zegt Ergon-werkcenterleider Peter Wijbenga. “Het is nogal een inspanning: naast de 28 uur hier ook nog eens 12 uur per week inburgering volgen.”

Eerste lichting

Het werkervaringsproject bij DAF/Paccar Parts is bedoeld om mensen zonder startkwalificaties een kans op de arbeidsmarkt te geven. Bijvoorbeeld inwoners van de regio met alleen bassischool, of mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Van de 300 Ergon-medewerkers die op het complex van de vrachtwagenbouwer werken, is tien procent actief in het speciale praktijkleren. De eerste lichting, onder wie Awad, krijgen op 12 april het certificaat uitgereikt. Wethouder Yasin Torunoglu (werk) van Eindhoven zal via een videoverbinding spreken. “Het certificaat geeft aan dat de mensen zich aan regels kunnen houden, zoals op tijd op het werk zijn en consciëntieus werk verrichten”, zegt Wijbenga. De eerste resultaten van het speciale project mogen er zijn, zo blijkt ook uit de ontwikkeling die de Veldhovenaar doormaakte. Hij kwam nogal timide binnen bij het werkervaringsproject, nu straalt hij volgens zijn begeleiders. Wijbenga, trots: “Hij heeft met vlag en wimpel de inburgering afgerond. En wij zien hier een heel enthousiaste medewerker.”

Tot bloei komen

Jolanda van den Besselaar van het Summa & Bedrijf, is ook heel blij met de eerste resultaten. “Het is toch het allermooiste wat we kunnen bereiken; als we mensen kunnen helpen tot bloei komen. Zowel in opleiding als persoonlijke ontwikkeling.” Ondertussen kan de Syrische Veldhovenaar Majd Awad niet wachten een volgde stap te zetten. Komend schooljaar gaat hij een zogeheten bbl-opleiding (Beroepsbegeleidende leerweg, red.) in de logistiek doen: vier dagen werken en een dag naar school. Awad: “Een ding is zeker: ik heb er zin in.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden