<p>Larissa Tolle zet onder toeziend oog van ervaringsdeskundige Sonja Bouten het verpleegsterspak voor Marietje in elkaar. (Foto: Marijke Krekels).</p>

Larissa Tolle zet onder toeziend oog van ervaringsdeskundige Sonja Bouten het verpleegsterspak voor Marietje in elkaar. (Foto: Marijke Krekels).

(Foto: )

Larissa helpt Marietje aan outfit

EINDHOVEN - Elf modellen met dementie, sfeervolle muziek en mooie poëzie vulden afgelopen week DomusDela, de voormalige Paterskerk in hartje Eindhoven. De kleding van het bijzondere project was gemaakt door studenten van onder meer het Summa College. (Door Hub Dohmen)

Marietje – model op leeftijd in een retro verpleegstersoutfit - schuifelt op de klanken van lekkere muziek voorzichtig door Domusdela, de voormalige Paterskerk in Eindhoven. Hemelsbreed vijf kilometer verderop kijkt Larissa Tolle, student van Summa Fashion uit het Noord-Limburgse Venray, naar de livestream van Oud en Nieuw, zoals het evenement is gedoopt. “Wat zit de kleding mooi”, zegt Larissa. “Ik zie echt dat Marietje geniet.”

Teun en Babette

Het initiatief voor modeshow Oud en Nieuw is genomen door verpleegkundige Teun Toebes uit Best van stichting sTeun en toeverlaat en modeontwerpster Babette van Rijthoven uit Oirschot. Toebes zet zich in voor mensen met dementie. Modeontwerpster Van Rijthoven zorgde voor het design van de outfits, die in het kader van de duurzaamheid zijn gemaakt van kleding van overleden mensen met dementie.

Duurzame kleding

Studenten als Larissa en haar klasgenoten Lion Rezaie (kleding met bloemen) en Sumeya Dauud (pakje in stemmig roze) maakten de duurzame kleding. Ook het ROC Tilburg en Atelier 20BO schoten te hulp. Docent Marloes Michielsen van Summa Fashion komt woorden tekort om haar waardering uit te drukken. “Ik vind het veelzijdig, sfeervol, respectvol en compleet”, zegt ze enthousiast. Het heeft Michielsen ook aan het denken gezet. “Die lege blikken in de ogen van de modellen, dat is typisch voor mensen met dementie. Dat herkennen we allemaal wel, we kennen allemaal wel iemand die door deze vreselijke ziekte getroffen is.”

Verpleegkundige

Initiatiefnemer Teun Toebes betrok de opleiding in een vroeg stadium bij het bijzondere project in de voormalige kerk van de Augustijnen. “Dat was al een mooi verhaal”, zegt Michielsen. “Maar het bezoek van Sonja Bouten, een jong-dementerende, heeft grote impact gemaakt op de studenten.” Studente Larissa: “Dat was een mooi gesprek. En, best wel opvallend: je zou haast niet zeggen dat ze dementie heeft.” 

Dat wordt een improvisatieshow. Want ja, ik kan dingen niet meer zo goed onthouden

Zelf kijkt Bouten (54) uit het Limburgse Thorn, die ook in een mooie outfit over de catwalk in Domusdela liep, met een glimlach terug op het bezoek aan de studenten én het evenement. “Ik heb anderhalf jaar geleden de diagnose gekregen”, vertelt ze open.

Bewustwording

Tenslotte zou niet iedereen hiermee te koop lopen. “Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik probeer juist de bewustwording op gang te krijgen, dat niet alleen ouderen door deze ziekte getroffen worden.” Zo heeft ze plannen om – als corona het land uit is – met een theatershow te gaan reizen. Eerst door Limburg. Vervolgens door Zuidoost-Brabant en de rest van Nederland. “Dat wordt een improvisatieshow. Want ja, ik kan dingen niet meer zo goed onthouden.”

Muisstil

Ze kan zich het gesprek met Venrayse Larissa en de andere studenten van de Eindhovense mbo-instelling nog herinneren. “Tijdens het gesprek was het muisstil”, vertelt Bouten. “Ze waren erg onder de indruk. En ik hoop dat de modeshow hetzelfde effect op andere mensen heeft.”

Summa-studente Larissa Tolle had graag de modeshow in het voormalig gebedshuis in het Eindhovense centrum meegemaakt. “Dat zou gaaf zijn geweest”, zegt de Venrayse. “Helaas heb ik van te voren – door corona - ook geen contact met mijn model, Marietje, kunnen hebben. Misschien een volgende keer. Wie weet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden