<p>De opbrengst van de sieradenverkoop wordt gebruikt voor de realisatie van een toilet- en doucheruimte bij een school in Ombyarundu. Op de foto: schoolkinderen uit Namibi&euml; spelen met speelgoed uit Nederland.</p>

De opbrengst van de sieradenverkoop wordt gebruikt voor de realisatie van een toilet- en doucheruimte bij een school in Ombyarundu. Op de foto: schoolkinderen uit Namibië spelen met speelgoed uit Nederland.

Toos Verbruggen heeft een missie

NUENEN - Toos Verbruggen uit Nuenen heeft haar hart verpand aan Namibië. Ze zet zich met ziel en zaligheid in om de inwoners van dit Afrikaanse land een betere toekomst te bieden. Verbruggen is een van de drijvende krachten van de stichting Connected to Namibia. Nu een bezoek aan Namibië als gevolg van corona er even niet inzit, is dit voor Verbruggen geen reden om met de handen over elkaar te gaan zitten. (Door Rob Weekers)

Sieraden met een missie, zo noemt Toos Verbruggen het nieuwe initiatief dat ze heeft opgepakt. Met de verkoop van exclusieve sieraden hoopt de stichting de kas te kunnen spekken. De sieraden waar in de nummering een N voor staat, zijn afkomstig uit Namibië. De sieraden met een E zijn gemaakt van edelstenen en met een Z van zoetwaterparels.

De opbrengst van de sieradenverkoop wordt gebruikt voor de realisatie van een toilet- en doucheruimte bij een school in Ombyarundu, regio Ruacana. Het project zal ongeveer 15.000 euro gaan kosten. Verbruggen: “Wilde Ganzen zal ons weer helpen om over een gedeelte van dit bedrag een premie te geven. Maar daarvoor moeten we wel nog een resterend bedrag zelf opbrengen. Met de verkoop van sieraden zou dat een goede impuls zijn.”

Fantastisch team

“We hebben met elkaar een fantastisch team dat ook echt projecten en initiatieven van de grond weet te krijgen”, zegt Verbruggen. Waarvan akte, want in de 14 jaar dat stichting Connected to Namibia actief is, is er behoorlijk aan de weg getimmerd. Bij elkaar opgeteld gaat het om een bedrag van 1,3 miljoen euro dat in diverse projecten is geïnvesteerd. Het merendeel van dat bedrag is verkregen van fondsen en goede doelen. “We hebben een goede naam opgebouwd”, zegt Verbruggen. “We maken het niet mooier dan het is, zijn open en transparant.”

Een van de sterke punten van de stichting is volgens Verbruggen dat ook de mensen in Namibië zelf betrokken zijn de verschillende projecten. “Zo’n zes jaar geleden hebben we als bestuur gesproken over een exit strategie voor CTN”, weet Verbruggen. In de praktijk komt het neer op het idee dat indien nodig de stichting volledig op eigen Namibische benen kan staan. “Zover is het nog niet”, weet Verbruggen. “Deze covid-periode is wat dat betreft een goede testcase.”

Het geeft voldoening om samen met anderen iets moois op te bouwen, om samen te zoeken naar oplossingen. Als dat lukt, dan is dat prachtig

Normaliter is Verbruggen zelf zo’n twee tot drie maanden per jaar in Namibië aanwezig om de vinger aan de pols te houden bij de verschillende projecten en initiatieven. Maar ook om met lokale en nationale overheden in het land een band op te bouwen. “Inmiddels kennen ze me daar wel”, zegt Verbruggen, “zeker bij de regering. “Het is geen straf om weer naar Namibië te mogen”, vertelt ze met gevoel voor understatement. “De mensen zijn er super vriendelijk, en het landschap is prachtig. Er is daar een grote wil om iets van het land te maken, te zorgen voor een betere toekomst. Dat geeft ook mijn veel energie. Waarom ik het allemaal doe? Het geeft voldoening om samen met anderen iets moois op te bouwen, om samen te zoeken naar oplossingen. Als dat lukt, dan is dat prachtig!”

Namibië is qua inwonertal relatief klein en telt 3,3 miljoen mensen. “Het land heeft een goede toekomst in het vooruitzicht”, stelt Verbruggen. “Goed onderwijs is daarvoor essentieel. Zeker omdat het land relatief veel jonge mensen kent. Met onze stichting willen we zorgen voor een goede fundering voor het land.”

Onderwijs

CTN heeft niet alleen onderwijs als speerpunt, maar ook waterprojecten op zonne-energie bij scholen en op verafgelegen school zonnepanelen op de daken. De laatste tijd zijn er ook kleine landbouwprojecten bijgekomen. Dat Verbruggen hecht aan goed onderwijs is niet verwonderlijk. Als oud-onderwijzeres kent Verbruggen het belang van educatie. “Het pedagogisch systeem in Namibië is jaren is verwaarloosd”, zegt Verbruggen. “Met goed opgeleide leerkrachten, maar ook met goed ingerichte schoolgebouwen, willen we het onderwijssysteem in Namibië naar een hoger plan tillen. Inmiddels heb ik een groep gepensioneerde leerkrachten bereid gevonden die mij helpen met dit werk. Dit onder de noemer: Teachers voor Teachers.”

De sieraden van CTN zijn te verkrijgen via de website. Vanaf 8 april kunnen geïnteresseerden iedere donderdag van 14.00 tot 20.00 uur terecht in het atelier aan de Kersenboogerd in Nederwetten.

connectedtonamibia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden