<p>Miriam en Remon en hun kinderen Sven (links) en Jessie. Miriam: &quot;Je wilt niet weten wat je online voor gerechten tegenkomt.&quot;</p>

Miriam en Remon en hun kinderen Sven (links) en Jessie. Miriam: "Je wilt niet weten wat je online voor gerechten tegenkomt."

‘Een knakworst vermalen voor je baby?’

EINDHOVEN - Het is een understatement dat gezonde voeding van vitaal belang is. Helemaal voor pasgeboren baby’s. Daarom ontwikkelden Remon (32) en Miriam (31) van den Eijnden Happje: een app met recepten voor babyvoeding. (Door Willem Brouwer)

Een lamme arm, dat krijgt ze er van. Urenlang surft Miriam over het wereldwijde web, op zoek naar gezonde recepten voor haar pasgeboren zoon Sven. In die jungle, zoals ze dat zelf omschrijft, schrikt ze zich een hoedje. ,,Je wilt niet weten wat je online allemaal tegenkomt”, vertelt ze over haar zoektocht. “Een knakworst in de keukenmachine vermalen voor je kind?”, vraagt ze zichzelf hardop af. Veel te zout, is het antwoord. Net als andere recepten, waar bijvoorbeeld kaas of varkensvlees in zit.

Dat was in 2018. Eerste kind Sven is net geboren en Miriam, obstertrieverpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis, weigert hem voedsel uit potjes te geven. Geen slecht idee, aangezien bijna driekwart van het eten en drinken voor kinderen in supermarkten niet past in een gezond voedingspatroon, zo blijkt uit een recent onderzoek van kinderrechtenorganisatie Unicef. Nee, Miriam kookt liever zelf. Als ze opnieuw zwanger raakt, van Jessie, en de verloskundige bezoekt voor een controle, snijdt ze het onderwerp aan. “Ik vertelde dat er op internet weinig fatsoenlijke gerechten te vinden zijn voor kinderen, dat ik daarom zelf kook. Zij adviseerde mij er wat mee te doen.”

Om de gerechten te maken hoef je echt geen kok te zijn

De app

Zo ontstaat Happje. De app, die voor 2,29 euro verkrijgbaar is voor Apple- en Androidapparaten, bevat meer dan honderd recepten voor babyvoeding en tips. Miriam kookt, fotografeert en schrijft de recepten zelf, die bedoeld zijn voor baby’s in de leeftijd van vier maanden tot en met anderhalf jaar. Om er zeker van te zijn dat de gerechten die ze op de app zéker gezond zijn, houdt ze contact met een kinderdiëtist. “Om de gerechten te maken hoef je echt geen kok te zijn”, vertelt ze.

Techniek

Een app ontwikkelen: zo makkelijk is dat nog niet. Miriams man Remon heeft een IT-achtergrond en ontfermt zich over de technische kant van Happje. “Dat moet je niet onderschatten”, legt hij uit. “Normaal werk je daar met tien mensen, die allemaal een andere expertise hebben, aan. Ik heb het zelf gedaan, dus er heeft nogal wat tijd ingezeten”, besluit hij lachend.

instagram.com/happje.official

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden