<p>Lynn van Hoof: &quot;Met po&euml;zie geef ik mijn ziel bloot.&quot;</p>

Lynn van Hoof: "Met poëzie geef ik mijn ziel bloot."

‘Met gedichten wil ik mensen raken’

EINDHOVEN - ‘Sneakers en een rokje’ is de nieuwste bundel van de Eindhovense dichteres Lynn van Hoof. De bundel is een hedendaagse verzameling korte en lange gedichten verdeeld in zes levensechte thema’s. “Ik heb altijd wel iets om over te schrijven.” (Door Rob Weekers)

Waarom Sneakers en een rokje? Van Hoof: “Ik kwam het tegen op een forum op internet waar deze kledingcombinatie werd besproken. Veel mensen vinden het een no go. Maar het past wel bij mij, vrouwelijk en stoer tegelijk.”

De liefde bracht Van Hoof van haar geboortestad Turnhout naar Eindhoven. “Inmiddels voelt het ook als mijn thuisstad, al blijft Turnhout me natuurlijk ook nog trekken.” Daar is ze regelmatig te vinden bij het dichterscollectief Dichterbij, maar ook in Eindhoven timmert ze aan de weg. Een deel van de opbrengst van de verkoop van haar bundel is bestemd voor haar stamkroeg The Jack in Eindhoven. “Iedereen heeft het nu zwaar, maar de horeca heeft wel erg veel voor de kiezen gehad. Het vooroordeel dat een dichter tot in het diepst van zijn ziel ongelukkig moet zijn om tot prestaties te komen verwerp ik. Ook uit geluk kun je veel moois halen.”

Belichting

Van Hoof schrijft met het hart op de tong, zoals ze zelf zegt. Haar bundel is een belichting van wat een jonge vrouw raakt, voelt, meemaakt, stoort, en frustreert. Van Hoof neemt de lezer mee aan de hand van verschillende thema’s als verdriet, hoop, liefde, verwondering, dood en geluk. Ook actuele thema’s komen aan de orde, zoals bodyshaming en onvrede. De coronarellen van enkele weken geleden bleken dan ook voor de Vlaamse reden genoeg om haar afschuw van wat er daar gebeurde op papier te zetten. “Daar móest ik iets mee doen.”

“Ik vind het heerlijk om op een podium te staan en mijn gedichten met het publiek te delen. Maar daar moet ik me wel toe zetten. Voor een optreden ben ik vreselijk zenuwachtig, en daarna heb ik meestal hoofdpijn”, lacht Van Hoof. Tijdens het voordragen van een gedicht dat ze schreef voor haar aan afasie lijdende grootmoeder biggelde er zelfs tranen over haar wangen. Dat is geen teken van zwakte, vindt de dichteres. “Met poëzie geef ik mijn ziel bloot, dat heeft iets kwetsbaars. Emoties horen erbij. Als die overslaan naar de zaal, dan is dat alleen maar goed, met mijn gedichten wil ik mensen raken.”

Met poëzie geef ik mijn ziel bloot, dat heeft iets kwetsbaars. Emoties horen erbij. Als die overslaan naar de zaal, dan is dat alleen maar goed, met mijn gedichten wil ik mensen raken

Nu optredens er niet inzitten vanwege corona, heeft Van Hoof een alternatief gevonden met de door haar in het leven geroepen Facebookgroep Poë-Stream waar collega’s tijdens ‘Dichters gaan live’ voorlezen uit eigen werk. Wat ervoor nodig is om een goed gedicht te maken? “Ik kan dat moeilijk uitleggen. Ritme, cadans, de juiste woorden. En nee, het hoeft niet te rijmen, als dat al zo is, dan is dat toeval. Aan mijn gedichten moet alles kloppen, het moet een geheel zijn, én het moet iets met me doen.” Sneakers en een rokje:

bravenewbooks.nl/lynnvanhoof

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden