<blockquote><p>&quot;Samen maken we het verschil, met de dromen en de wensen van de jongeren voorop.&quot;&nbsp;</p></blockquote>

"Samen maken we het verschil, met de dromen en de wensen van de jongeren voorop." 

(Foto: Jacqueline Bekema)

Mirosa: samen sterk door verbinding

EINDHOVEN - Sommigen hebben op een moment in hun leven iemand nodig die met hen meeloopt als zij het even niet meer weten. Stichting Mirosa is zo iemand. Ze wil jongeren (16-27 jaar) weer een plek geven in de maatschappij én ervoor zorgen dat zij weer actief meedoen. Oprichter Marie van Steensel weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is. Op locatie in Tongelre laat ze zien wat er gebeurt achter de deur van Mirosa. (Door Martina Roovers)

Ieder mens is uniek. Zo ook de aanpak van ieders probleem. Mirosa ondersteunt en begeleidt iedere jongere op een andere manier. Ze levert maatwerk. “Ik pak hen bij de hand en samen gaan we negatieve ervaringen omzetten in iets positiefs”, licht Marie (37) toe. “Ik luister, oordeel niet en ben altijd mezelf. Vraag waar zij tegenaan lopen en waar zij van dromen. Hier kunnen zij doen waar ze zin in hebben. Creatief, sportief, alleen of met elkaar.” De jongeren die bij Mirosa komen, hebben onverwerkte trauma’s, weinig zelfvertrouwen en vaak al een lang hulpverlenerstraject achter de rug. 

Voorbeeld is Dennis (19). Hij woonde in een gesloten jeugdzorginstelling. “Ik had een hele waslijst aan problemen. Daardoor kreeg ik dat stempel. De hulpverleners haalden uit een boekje wat zij met mij moesten doen. Dat werkte niet voor mij en ik werd onhandelbaar. Hier gebeurt het tegenovergestelde. Er wordt naar mij geluisterd, naar mij gekeken als persoon.” Op de vraag waar hij van droomt, zegt Dennis: “ik wil anderen helpen zoals Marie dat doet. In een instelling. Dan zeg ik tegen de jongeren daar ‘voor jou werkt voetballen, dan gaan we lekker voetballen’.” Vooralsnog vindt hij rust bij Mirosa. Om iedere avond samen te kunnen eten heeft hij er bovendien voor gezorgd dat de nabijgelegen Plus supermarkt elke week hun eten sponsort. “Hij was zó trots dat hem dat is gelukt”, vertelt Marie. “Dat gevoel had hij niet eerder ervaren.”

Als ik met hen praat en vertel over mijn eigen ervaringen, kruipen ze uit hun schulp. Ze voelen zich gehoord en begrepen. Dat is vaak het begin van het herstel 

Wal en schip

Marie herkent veel van zichzelf in de jongeren die bij haar komen. “Ooit was ik ook zo’n jongere. Ik viel tussen wal en schip, raakte verslaafd, maar wist eruit te komen.” Doordat ze zelf ooit in deze situatie zat, voelt Marie de jongeren goed aan. “Als ik met hen praat en vertel over mijn eigen ervaringen, kruipen ze uit hun schulp. Ze voelen zich gehoord en begrepen. Dat is vaak het begin van het herstel.”

De community die Marie heeft gecreëerd, zorgt er bovendien voor dat de jongeren elkaar helpen. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje en willen graag aan wal geraken. Mirosa laat hen zien waar ze zelf goed in zijn. Positieve groei en zelfontwikkeling helpen hen verder te gaan en hun dromen na te jagen. Marie doet het overigens niet alleen. “Ik heb een fantastisch team om me heen staan en ontzettende fijne samenwerkingspartners die samen met Mirosa het verschil maken voor deze jongeren. Wij bundelen onze krachten om de beste kansen te creëren. We staan samen sterk door verbinding, samen maken we het verschil, met de dromen en de wensen van de jongeren voorop.”

projectmirosa.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden