Foto:

Spannende tijden

De resultaten van de verkiezingen blijven door mijn hoofd spoken. Ik trek het mij aan dat het mij als lokaal politicus onvoldoende is gelukt om bruggen te bouwen tussen groepen mensen in onze samenleving. Mijn verklaring voor deze verkiezingsuitslag is dat we steeds meer kiezen voor partijen die een heel specifiek geluid laten horen.

De allochtonen stemmen vooral BIJ1 en DENK, de boeren stemmen op de BoerBurgerBeweging, dierenliefhebbers gaan naar de Partij voor de Dieren. Maar waar ik het meest van schrik is dat er zoveel mensen op PVV en Forum voor Democratie hebben gestemd. Het politieke effect is dat vooral de verschillen nog verder uitvergroot zullen worden. En dan met name op het gebied van identiteit en afkomst. 

Er zullen weinig bruggenbouwers zijn, terwijl we dat juist nu zo hard nodig hebben om te voorkomen dat we nog verder van elkaar komen te staan. Als ik een vergelijking maak met de Turkse politiek - die ik al jaren volg - vrees ik dat de polarisatie die kant op gaat. De politieke verdeeldheid daar maakt de Turkse samenleving er niet veel gezelliger op. Uitgerekend vorige week kwam naar buiten dat we wederom het op vier na gelukkigste land van de wereld zijn. Het vertrouwen in elkaar is groot en de bereidheid om samen op te trekken maakt ons land zo gelukkig. 

Deze positie hebben we behaald, omdat we geloven in het feit dat we gelukkiger worden als we geluk delen. En omdat we als samenleving accepteerden dat we wat minder onze zin kregen, maar daartegenover veel meer welvaart en welzijn te verdelen hadden. Toch vind ik dat de afgelopen jaren de verhouding scheef is gelopen. Rijken worden rijker en gelukkiger, de middenklasse moet de verantwoordelijkheid dragen over de samenleving. Het moet anders, vind ik. 

Al vraag ik me af of we de handen ineen kunnen slaan met politieke partijen die door het vuur gaan om hun eigen belang te verdedigen. Ook ben ik benieuwd hoe ik me ga verhouden tot dat geruzie en geschreeuw. Spannende tijden, dus…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden