<p>Berry van de Sande, werkzaam bij Truckland Acht, is uitgeroepen tot beste bedrijfsautotechnicus van de toekomst.</p>

Berry van de Sande, werkzaam bij Truckland Acht, is uitgeroepen tot beste bedrijfsautotechnicus van de toekomst.

(Foto: Bert Jansen)

Echte liefde voor autotechniek

EINDHOVEN - Berry van de Sande, medewerker van Truckland Acht en student bij Summa Automotive, is afgelopen week door vakblad Auto & Motortechniek uitgeroepen tot beste landelijke bedrijfsautotechnicus van de toekomst. “Ik ben gefascineerd door moderne techniek.”

Berry van de Sande (23) moet nog wennen aan het idee. “De beste bedrijfsautotechnicus van Nederland”, verzucht hij. “Dat is me nogal een titel. Maar of ik nu écht beter ben dan klasgenoot Thomas Hidding uit Veldhoven, die tweede werd? Dat vind ik lastig om te zeggen.” De medewerker van Truckland Acht, en tevens eindexamenkandidaat bedrijfsautotechniek bij Summa Automotive in Helmond, is de dag na de overwinning nog een beetje verbluft. Hij sleepte de bijzondere titel tijdens een finale met theorievragen in het Gelderse Doetinchem in de wacht. “Tja, ik had één antwoord meer goed dan Thomas …”, zegt hij bescheiden.

Kei-trots

Ondertussen is teamleider Rick van der Velden van Summa Automotive ‘kei-trots’, zoals hij het noemt. “We hadden niet alleen Berry en Thomas in de finale voor de beste bedrijfsautotechnicus van de toekomst, Summa Automotive is ook uitgeroepen tot beste opleiding voor bedrijfsautotechniek in Nederland, terwijl we bij de autotechniek de tweede plaats hadden.” De organisatie van het toernooi is in handen van Auto & Motortechniek, een vakblad. Aan de wedstrijd, die in hoog aanzien staat, namen 1200 studenten uit het hele land deel. “De wedstrijd wordt sinds 2014 gehouden. We vallen elk jaar wel in de prijzen. Maar zo goed als deze keer hebben we nog niet eerder gescoord”, aldus Van der Velden.

Ik ben als het ware tussen de trucks opgegroeid 

Champagneflessen

De kurken knalden nog net niet van de champagneflessen bij Truckland Acht en het opleidingsinstituut. Maar bij pa en ma Van de Sande thuis in Berkel-Enschot, werden de ballonnen bij wijze van spreken wel opgehangen. De ouders zijn niet voor niets trots. Want het gezin runt zelf in hun woonplaats een bedrijfswagengarage plús touringcarbedrijf, Sabeh. “Ik ben als het ware tussen de trucks opgegroeid”, vertelt Berry van de Sande. “We hebben thuis momenteel tien monteurs in dienst. Het wagenpark bestaat uit vijftien touringcars. Ik wilde tijdens mijn opleiding niet in het familiebedrijf aan de slag gaan. Ik denk dat ik als zoon van de baas toch anders behandeld zou worden. En dat lijkt me niet prettig.”

Dus koos de student voor Truckland Acht, dat goed bekend staat bij school. “Ik werk daar nu alweer ruim vier jaar, heb het er helemaal naar mijn zin. Ik ben er al tijdens mijn studie bij Summa Automotive begonnen”, zegt hij. “Met name de combinatie van vier dagen per week werken en een dag school (ofwel beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in vakjargon, red.) vind ik ideaal. Ik ben een doener. En ik leer toch vooral in de praktijk.”

Paplepel

Berry kreeg, dat is wel duidelijk, autotechniek thuis in Midden-Brabant met de paplepel ingegoten. “Mijn pa sleutelde vroeger ook zelf in het eigen garagebedrijf aan vrachtwagens, touringcars en andere bedrijfsauto’s. Tegenwoordig heeft hij zijn handen vol aan het runnen van zowel het garagebedrijf als de touringcarbusiness”, vertelt hij.

Wat is er eigenlijk zo mooi aan bedrijfsautotechniek? Berry van de Sande: “Het verhelpen van storingen, In de weer zijn met moderne techniek. Want vergeet niet dat trucks en andere bedrijfsauto’s bij wijze van spreken rijdende computers zijn. Ik ben zeker geen programmeur, maar ik ben wel techneut. En ik ben gefascineerd door techniek. Ik zie het als een uitdaging om problemen op te lossen.” Van de Sande heeft het naar zijn zin in Acht. “Ik ben hier opgeleid”, vertelt hij. “Ik heb hier fijne collega’s en uitdagend werk.” Maar hij kan zich wel voorstellen dat er een moment komt dat hij ‘naar huis’ gaat. “Ik zou later, al dan niet met mijn zus, het familiebedrijf van mijn ouders graag over willen nemen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden