<p>Auteurs Stine Jensen en Toine Heijmans bespreken diverse zaken die betrekking hebben op de lockdown, avondklok en andere maatregelen die het sociale verkeer beperken.</p>

Auteurs Stine Jensen en Toine Heijmans bespreken diverse zaken die betrekking hebben op de lockdown, avondklok en andere maatregelen die het sociale verkeer beperken.

Vriendschap in tijden van de lockdown

EINDHOVEN - Het literair-culturele programma Books on Tour op zondag 21 maart is gewijd aan vriendschap in een periode waarin het onderhouden ervan onder druk staat. Auteurs Stine Jensen en Toine Heijmans en de Eindhovense stadsdichter Iris Penning gaan in op de vraag hoe vriendschappen veranderen als gevolg van lockdown, avondklok en andere maatregelen die het sociale verkeer beperken. Het programma wordt gepresenteerd door Diederik Samwel in de Bibliotheek Eindhoven en is te volgen via een livestream.

Toine Heijmans geeft in Eindhoven voor het eerst een presentatie over zijn eind februari verschenen roman Zuurstofschuld. Het verhaal gaat over twee klimvrienden die in de ijle lucht van het hooggebergte de gevolgen van radicale keuzes bespreken en een andere kijk op de werkelijkheid ontwikkelen. Volkskrant-journalist en -columnist Heijmans debuteerde in 2011 als romanschrijver met zijn veelgeprezen debuut Op zee. Het werd meteen een bestseller en verscheen in vijf talen.

Schrijfster/filosoof en NRC-columniste Stine Jensen neemt haar boeken als uitgangspunt voor een persoonlijke inleiding over vriendschap. In januari publiceerde ze haar laatste boek Alles over wie ik ben. De Deens-Nederlandse Jensen kreeg in 2010 landelijke bekendheid met het boek Dus ik ben, dat ze schreef samen met Rob Wijnberg. Naast verschillende andere titels publiceerde ze de (kinder)boeken Vriendschap is alles en Echte Vrienden, waar ze de titel ‘vriendschapsprofessor’ aan overhield. De poëtische popartiest en stadsdichter van Eindhoven Iris Penning zorgt voor de muzikale omlijsting tijdens deze editie van Books on Tour. Penning maakt muziekalbums en dichtbundels die ze bij voorkeur met eigen handen in elkaar zet. Zoals ze op basis van haar handschrift ook een eigen lettertype ontwierp. Penning vertelt over de betekenis die ze hecht aan vriendschappen en hoe ze die de afgelopen tijd heeft zien veranderen.

Livestream

De editie van Books on Tour op 21 maart is te volgen via een livestream verbinding. Sjoerdtje Schaap, programmeur van de Bibliotheek Eindhoven en mede-organisator van het evenement, heeft ervaring met het online aanbieden van presentaties: “De volgende twee edities van Books on Tour, later dit jaar, hopen we natuurlijk weer voor een volle zaal te kunnen presenteren. Maar we gaan ook dan zeker online. Ons publiek is eraan gewend geraakt en het heeft ook voordelen. Op deze manier kunnen we meer mensen bereiken. Na de vorige keer hebben we volop positieve reacties gekregen, ook uit het buitenland.”

Books on Tour is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier (BLSP) in samenwerking met Boekhandel Van Piere en de Bibliotheek Eindhoven. De organisatoren bieden een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek. Dat gebeurt op locaties buiten de grote steden waarbij ook lokale schrijvers, dichters en artiesten een podium krijgen. Na een Surinaamse avond, een programma over reizen met een beslissende invloed en een middag over Depressies en Creativiteit, wordt op 21 maart de vierde editie van Books on Tour gepresenteerd.

Initiatief

Het initiatief voor Books on Tour is afkomstig van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier (BLSP) die in 2018 werd opgericht door De Vrije Uitgevers uit Amersfoort. De stichting stelt zich ten doel met Books on Tour publieksgroepen in verschillende delen van het land in contact te brengen met schrijvers, dichters en hun werk.

Het evenement vindt plaats op zondag 21 maart en duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost 7,50 euro en is te bestellen via deze site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden