IVN Geldrop helpt padden een handje


<p>Vrijwilligers van het IVN leggen de laatste hand aan de paddenschermen.&nbsp;</p>

Vrijwilligers van het IVN leggen de laatste hand aan de paddenschermen. 

(Foto: Rob Weekers)

IVN Geldrop helpt padden een handje

Een groepje vrijwilligers van de Paddenwerkgroep van het IVN heeft afgelopen weekeinde zogeheten paddenschermen geplaatst aan de Bosrand in Geldrop. Die schermen zorgen ervoor dat de padden niet de weg oversteken waar ze een grote kans hebben te worden overreden. (Door Rob Weekers)

GELDROP - Erg hoog zijn ze niet, de schermen. Dat is ook niet nodig, want padden kunnen niet klimmen of springen. Uiteindelijk belanden de padden in emmers die bij de schermen in gaten in de grond zijn geplaatst. “En dat kunnen er na vochtige en klamme nachten best een hoop zijn, inclusief wat verdwaalde salamanders”, zegt Plonie van Campen, die op een stralende zaterdagochtend samen een groepje vrijwilligers druk in de weer is om de schermen te plaatsen.

Feestmaal

Voor kraaien is een volle emmer met padden een uitgelezen mogelijkheid tot een waar feestmaal. Om dit voor te zijn, gaan de vrijwilligers iedere ochtend op pad om de emmers te legen, en de padden naar de overkant van de weg te brengen. “Het hangt een beetje van het seizoen af, maar tijdens de paddentrek, die een dikke maand duurt, kunnen het er wel meer dan duizend zijn”, weet Van Campen. Op een website houden de IVN’ers nauwgezet de score bij.

Bij een nachttemperatuur van een graad of zes, zeven trekken de padden naar hun geboortewater, een waterplas nét aan de andere kant van de Bosrand, om zich daar voort te planten. Erg snel zijn ze niet. Laat staat dat ze in staat zijn aankomende voertuigen te kunnen ontwijken. Zelfs als padden tussen de vier wielen van een auto terechtkomen, worden ze meegezogen door de luchtstroom. Met fatale afloop. Het IVN hoopt dat de komende weken automobilisten niet al te hard rijden op de Bosrand.

Overdreven

Goed beschouwd is het een klein wonder dat er überhaupt nog padden bestaan in Geldrop. Dat vindt Van Campen wat overdreven. “Als er niet zoveel padden worden doodgereden heeft de populatie het in ieder geval een stuk makkelijker.” Vrijwilliger Dirk van Tellingen, voor het vijfde jaar actief bij de paddenwerkgroep van het IVN, staat aan de rand van de weg met een schop in de hand de laatste hand te leggen aan de schermen. “Een nuttig werk voor nuttige beestje”, vindt hij. “Als we niks doen, dan wordt het er niet beter op. Vergeet niet dat padden nemen een belangrijke plaats in binnen de voedselketen. Bij veel vogels staan ze op het menu. Het is zoals met alles in natuur: eten en gegeten worden.”

Buurtbewoner Bram Hakstege is bezig met het plaatsen van een emmer. “Toen ik van het vrijwilligers project hoorde, heb ik me direct aangemeld. Al die platgereden padden op de weg, da’s een naar gezicht”, vindt hij. Als het werk erop zit, nemen de vrijwilligers nog even de tijd om met elkaar een kopje koffie te drinken, en alvast te kijken wie de komende dagen ‘emmerdienst’ heeft. Weer of geen weer. De padden in Geldrop kunnen rekenen op een helpende hand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden