Eindhovense E-waste Race wint Circular Award Public


<p>Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren aanwezig tijdens de digitale prijsuitreiking.</p>

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren aanwezig tijdens de digitale prijsuitreiking.

(Foto:)

Eindhovense E-waste Race wint Circular Award Public

Het Eindhovense bedrijf E-waste Race heeft gisteren de prestigieuzeCircular Award gewonnen in de categorie Public. Deze prijs gaat naar de meest innovatieve ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie werd de prijs uitgereikt in bijzijn van minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

EINDHOVEN - Met 350 deelnemende scholen per jaar in 110 Nederlandse gemeenten bewijst de E-waste Race dat ze aantoonbaar bijdragen aan de bewustwording van kinderen over de circulaire economie. De E-waste Race maakt het inzamelen van afgedankte elektronica (ook wel e-waste) leuk, leerzaam en gemakkelijk. Tijdens een race gaan tien scholen uit een gemeente of regio de strijd met e-waste aan. De leerlingen leren onder andere over consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. De kinderen dragen ook fysiek hun steentje bij door e-waste in te zamelen en ze roepen de buurt op om hun oude elektronica in te leveren. E-waste Race werkt samen met lokale partners door heel het land die ondersteunen bij de inzameling om samen grondstoffen terug in de kringloop te brengen. Jaarlijks zamelt E-waste Race ruim een half miljoen oude apparaten in.

In 2020 is daar een nieuw project bijgekomen: de Textiel Race. Hiermee richten ze zich op circulair textiel. Tijdens de eerste edities hebben de twintig deelnemende scholen bijna 40.000 kilo textiel terug in de kringloop gebracht waarvan 900 kledingstukken gerepareerd! Juryvoorzitter dr. Oscar van den Brink benoemde tijdens de uitreiking dat ‘‘de circulaire transitie een jarenlang proces is en het klaarstomen van de jeugd een cruciale factor voor een stroomversnelling is.’’

Minister-president

De Circular Awards werden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie. Deze vonden dit jaar volledig online plaats. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren aanwezig tijdens de digitale prijsuitreiking. De minister-president feliciteerde de winnaar direct na de uitreiking. Naast de E-waste Race waren ook het Zwolse initiatief WaardeRing - een circulair ambachts netwerk van inmiddels 22 partners in de regio Zwolle - en Biopartner (labgebouw 5), een labgebouw gebouwd van een donorgebouw genomineerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden