Frisse wind


Foto:

Frisse wind

Even iets anders aan ons hoofd dan vaccinaties, lockdown en avondklok. Koning winter regeert: ijs en sneeuw!

Het roodborstje in mijn tuin scharrelt nu niet alleen op de grasmat en tussen de heg, maar waagt de oversteek naar onze veranda. Een kommetje vers water, een bordje met wat zaadjes en broodkruimels zijn haar beloning. Kinderen rollebollen in de sneeuw, glijden met sleetjes kleine heuveltjes af en het is alsof de oostenwind niet alleen buiten maar ook in mijn hoofd huis houdt. Opeens heb ik weer zin in een nieuwe legpuzzel op tafel. Ik heb zelfs een haakwerkje tevoorschijn gehaald en fleurige lapjes stof inspireren me om ook de naaimachine weer te gebruiken.

 Buiten is het nog steeds sprookjesachtig wit en ik geniet er iedere minuut van. Nu we met z’n allen al maanden aan huis gekluisterd zijn, trakteert de natuur ons. Geweldig toch? Soms ontvangen we een traktatie waar we niet op voorbereid waren. Dat geldt ook voor televisieprogramma’s. Alhoewel Netflix in ons huis regeert, volgde ik de afleveringen van De Slimste Mens. Winnaar Rob Kemps had ik meteen in mijn hart gesloten. 

Deze Brabander kwam iedere uitzending verrassend uit de hoek. Met zijn band Snollebollekes wist hij feestend Nederland te veroveren, als ‘eenvoudige’ Bestenaar werd hij niet alleen de slimste mens van Nederland, maar ook een televisielieveling. Dat had Matthijs van Nieuwkerk snel in de gaten. Voor zijn nieuwe programma nodigde hij Rob uit als hoofdgast. Het werd een uitzending om van te smullen. Beide heren vonden elkaar in hun wederzijdse liefde voor het Franse chanson. Matthijs met zijn adoratie voor Charles Aznavour, Rob bejubelde ‘zijn’ Jacques Brel. 

Het klikte zo goed tussen die twee dat ze nu samen iets willen gaan doen, iets met chansons en hun grote idolen. Tussen de eenheidsworst van gasten die je in ieder spelletjesprogramma tegenkomt, veroverde Rob als ‘frisse wind’ onze harten. Ik hoop dat die tendens zich voortzet zodat niet alleen BN’ers maar ook ‘gewone’ Nederlanders een kans krijgen te presteren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden