The Untouchables flikken het


<p>The Untouchables: Frans Kriesels (links) en Theo van den Hurk.</p>

The Untouchables: Frans Kriesels (links) en Theo van den Hurk.

(Foto: )

The Untouchables flikken het

Het is een PHKA1 deficiëntie, een genafwijking die een spierziekte veroorzaak en die uiterst zeldzaam is. Theo van den Hurk (60) en zijn kleinzoon Koen (8) hebben er mee te maken. Om de twee een hart onder de riem te steken, besloot goede vriend Frans Kriesels (61) een hardlooptocht op touw te zetten met daaraan gekoppeld een goed doel. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Het duo, dat zich voor de gelegenheid omdoopte tot de The Untouchables, liep in negen etappes van Zoutelande naar Den Helder, 160 kilometer in elf dagen. Frans over het strand langs de branding, maatje Theo met zijn scootmobiel op gepaste afstand over dijkweggetjes en bospaden. Een busje met om de twee dagen een bevriende pikte het duo aan het einde van de rit weer op om hen naar een hotel te brengen. Voor beiden werd het een bijzondere trip. Of zoals Theo het zelf zegt: The journey of a lifetime. En dat terwijl ik toch heel wat van de wereld heb gezien, maar dit was speciaal.”

Mindset
Theo: “Ik had niet verwacht dat ik de hele tocht ging volmaken, maar mijn spieren hebben het volgehouden. Als ik iets heb geleerd dan is het wel om te leren omgaan met mijn beperkingen. Zie het als een andere mindset: wat kan er nog wél, in plaats van wat allemaal niet meer mogelijk is.” Maatje Frans sluit zich daarbij aan: “Juist in deze tijd kunnen we een statement maken, en iets positiefs doen. Bij de pakken neerzitten is geen optie.”

Op voorhand noemde Frans Kriesels het een ietwat overmoedige actie, een monster strandloop onder winterse omstandigheden, maar dat bleek mee te vallen. “Ik voel me kiplekker”, zegt de fervent hardloopliefhebber twee dagen na de finish in Den Helder. “Sterker nog: ik zou nog wel honderd kilometer kunnen lopen.” De strandloop is de Eindhovenaar dan ook redelijk makkelijk afgegaan. Zo’n beetje halverwege, ergens in de buurt van Scheveningen, kreeg Kriesels het even moeilijk toen de omstandigheden het best konden worden omschreven als guur, koud en nat. Gelukkig was er de steun van zoon Cas die zijn vader meer dan 100 kilometer van de tocht vergezelde, en bij Castricum vanwege een hamstringblessure moest afhaken.

Theo: “En natuurlijk was er de steun van al die mensen die online onze verrichtingen volgden. Zoveel positieve reacties, dat was geweldig.” Frans: “Dat was overweldigend.” En ook onderweg waren er aanmoedigingen van passanten, en zo nu en dan was er een helpende hand. Theo: “Ik kwam in de buurt van Wassenaar vast te zitten in het zand. Vier mountainbikers hebben me met scootmobiel en al eruit getild, fantastisch!”

Bijna 11 duizend euro staat er op het moment van schrijven op de teller. Doneren kon tot en met zondag 7 februari. Twee derde van het ingezamelde bedrag gaat naar stichting Spieren voor Spieren, een derde is bestemd voor stichting Met je Hart Eindhoven/Waalre.
De goede doelen van Frans en Theo ook steunen?

geef.nl/nl/actie/theuntouchables/donateurs

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden