Praten met lotgenoten lucht op


<p>Ralf Huybregts: “De zelfhulpgroep helpt mij mijn leven weer vorm te geven."</p>

Ralf Huybregts: “De zelfhulpgroep helpt mij mijn leven weer vorm te geven."

(Foto:)

Praten met lotgenoten lucht op

Heb je een probleem, maar vind je een professionele hulpverlener een brug te ver, dan kan een zelfhulpgroep uitkomst bieden. In Eindhoven ondersteunt en faciliteert de Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant dergelijke groepen, waarin mensen met hetzelfde probleem hun ervaringen delen. Zo vindt Ralf Huybregts in de ouderverstotingsgroep steun, begrip en (h)erkenning. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN – Ralf Huybregts is ervaringsdeskundig in het thema: ouders die door verstoting weinig of geen contact meer hebben met hun kinderen. Dat komt vaak door een scheiding. Anderhalf jaar geleden richtte Ralf de groep zelf op met hulp van het netwerk. “Na elke dramatische gebeurtenis ben je zelf aan zet”, vindt Ralf. “De groep helpt mij mijn leven weer vorm te geven. Je treft er lotgenoten die met dezelfde uitdaging in het leven zitten en daarmee proberen om te gaan. Je verandert de situatie niet, maar door erover te praten, leer je het te accepteren.”

De groep telt nu zo’n vijf deelnemers. Elke bijeenkomst stelt men elkaar de vraag: ‘hoe gaat het’ en of je wat kunt bijdragen dat de ander verder helpt, zo zegt Ralf. “We vinden vooral begrip bij elkaar. Het is fijn om te weten dat je niet alleen staat, dat er anderen in hetzelfde schuitje zitten.” Ralfs belangrijkste boodschap is: ‘je bent niet alleen’. “Hoewel er best mensen zijn die interesse tonen in jouw probleem, zijn hun goedbedoelde reacties niet altijd fijn. Dat is onwetendheid en daardoor ook niet erg. In de groep hebben we aan een half woord genoeg en dat voelt goed. Het helpt jou kijken naar morgen.”

Verbinder
Het zelfhulpnetwerk telt in Zuidoost-Brabant bijna honderd verschillende groepen. “De stichting werkt als verbinder tussen de groep en de hulpvrager”, legt Marcha Verhaeg uit, die als ondersteuner werkzaam is. “Wij zorgen ervoor dat de groepen kunnen draaien zonder dat zij zich zorgen hoeven maken over het vinden van deelnemers of een locatie.” Ook biedt ze ondersteuning wanneer de groep ergens tegenaan loopt, vragen heeft of niet goed weet hoe ze dingen het beste bespreekt. “We werken hard aan de bekendheid van zelfhulp, want die hulp kan altijd. Ook als je onder behandeling bent van een professional. Het helpt je je probleem te accepteren en te werken aan je herstel. Een groep biedt veel steun.”

Bovendien werkt het netwerk vraaggericht. Is er geen groep voor jouw probleem, dan kun je er zelf één starten. “Dan bieden wij een training aan en begeleiden jou daarin. Jij bent dan de contactpersoon. Je begeleidt dus de groep, maar zit er ook voor jezelf, om jouw verhaal te delen.” Volgens Marcha hebben de deelnemers er veel baat bij. “Het zorgt ervoor dat ze minder reguliere zorg nodig hebben, hun probleem beter accepteren en makkelijker herstellen. Wie begrijpt je nou beter dan iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Die herkenning is zó belangrijk dat dát een omslag teweegbrengt.”

zelfhulpnetwerk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden