Casimir Tech gaat weer voor goud


<p>Het team van Casimir Tech is er klaar voor.&nbsp;</p>

Het team van Casimir Tech is er klaar voor. 

(Foto: Thomas Vugs)

Casimir Tech gaat weer voor goud

Ze hebben er de afgelopen zomer met vereende krachten aan gewerkt, maar het resultaat is er dan ook naar. Een team van 15 scholieren -van 13 tot 18 jaar- van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven bereidt zich voor op de First Tech Challenge, een competitie waar technisch vernuft de doorslag geeft. Grote troefkaart is een door de scholieren gemaakte robot die met andere robots de strijd moet aangaan. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Casimir Tech, zo heet het team van de Eindhovense scholieren. Eind van de volgende maand maakt het team zich op om de eerste nationale voorrondes te spelen. Mocht dat tot een goed resultaat leiden, dan krijgt de wedstrijd voor de Eindhovense scholieren een internationaal karakter. Maar in deze tijd is alles anders dan gebruikelijk. In plaats van dat de teams elkaar fysiek ontmoeten, vindt de strijd nu online plaats. “Het is niet anders, helaas”, zegt teamcaptain Bjorn Janssen.

Ringen

De FIRST Tech Challenge (FTC) is een wereldwijde robot competitie waar duizenden teams aan meedoen en wordt georganiseerd door een Amerikaanse organisatie. Elk jaar is er een ander thema. Dit seizoen heeft alles met sport te maken. De door deelnemers zelf samengestelde en geprogrammeerde robot moet onder andere ringen kunnen oppakken en afschieten op verschillende doelen.

“We liggen redelijk op schema”, zegt Bjorn Janssen, bij wie de robot tijdelijk thuis onderdak vindt. Normaliter zouden de leerlingen met elkaar op school werken aan het project, maar corona gooide roet in het eten. Nu is er onderling via internet overleg met elkaar. “Een stuk minder gezellig”, zegt Janssen. “Gelukkig hebben we al veel leuke dingen met elkaar kunnen doen. En met elkaar kunnen werken om onze robot te perfectioneren. Een robot bouwen is uiteindelijk goed te doen, maar met de details maak je het verschil. We zijn allemaal bezeten van techniek, leren met en van elkaar. Zo hebben we onder andere een 3D-model van onze robot gemaakt, dit omdat de onderdelen die we gebruiken tot op de millimeter nauwkeurig moeten zijn. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de 3D-printer.”

Teamlid Ties van den Broek, die onder meer bezig hield met de hard ware van de robot,: “We hebben er veel uren ingestopt, als je dan resultaat ziet, is dat mooi.” De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.” Niet in laatste plaats omdat Casimir Tech het afgelopen jaar nationaal kampioen is geworden. Grootste teleurstelling: deelname aan het WK dat zou worden gehouden in Detroit ging vanwege corona niet door. Ties van den Broek: “Hoe het dit jaar gaat, weten we niet. Het mooiste is toch wel dat je andere teams daadwerkelijk kan ontmoeten.” Casimir Tech maakt er niettemin het beste van en heeft al een plannetje opgeworpen om onderdeel te zijn van viering van Koningsdag in Eindhoven die dit jaar vooral een online karakter kent. Janssen en Van den Broek: “Dat zou een mooie beloning zijn!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden