Burst Your Bubble: knipoog naar lockdown


<p>Een van de deelnemers van Burst Your Bubble in actie.</p>

Een van de deelnemers van Burst Your Bubble in actie.

( Foto: LukeDaDuke)

Burst Your Bubble: knipoog naar lockdown

De muren van de Kruisstraattunnel zien er de afgelopen weken steeds kleurrijker uit, nu het project Burst Your Bubble meer en meer vorm krijgt. Zogeheten outsider artists hebben de grafitti spuitbus ter hand genomen om zo te laten zien dat er meer overeenkomsten tussen mensen zijn dan dat er verschillen zijn, én om hun eigen persoonlijkheid in beeld te vangen. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Burst Your Bubble geeft een knipoog naar de lockdown waar we nu in verkeren, en is tevens een een oproep aan Eindhovenaren om eens verder te durven kijken naar hun eigen wereld. “Een geslaagd initiatief”, vindt Wikke Peters, die als cultuuraanjager van CKE betrokken is bij het project. “Als het ook maar een beetje aanzet tot meer begrip voor mensen die in een moeilijke situatie verkeren, is dat al een stap in de goede richting.”

Social distancing
De graffitikunst is gemaakt door cliënten van Neos, bezoekers van The Living Museum (een van de creatieve ateliers van Neos) en bezoekers van De Huiskamer (een plek waar vooral veel jonge vluchtelingen komen). Peters: “Een groep die normaliter in een soort van bubble verkeert, waar veel mensen nog met een boogje omheen lopen. In deze coronatijd met social distancing iets meer herkenbaar voor anderen.”

De deelnemers aan het project volgden enkele workshops die werden aangeboden in het kader van de zogeheten Talentenexpeditie, een outsider art-programma, waar mensen met geleefde ervaringen, bijvoorbeeld op het gebied van dakloosheid, verslaving of psychiatrie, door het maken van kunst werken aan hun herstel. Een concept, waarin de kunst centraal staat en niet de zorg; waar niet wat je hébt, maar wat je bent en wat je maakt, voorop staat. Kunst en cultuur als motor voor herstel, zo is de insteek.

Leidraad van de diverse grafittiwerken is: waar ben je goed in? Waar word je blij van? Het levert een bont geheel op van wordt omschreven als urban art. Voorafgaand aan de uitvoering in de tunnel kregen de deelnemers les in graffititechniek en ontwerp. Behalve de tekst, staan ook hun eigen ontwerpen op de muur. Niet alleen bedachten zij de boodschap, ook werkten ze mee aan het ontwerp én de uitvoering van het kunstwerk. Dat gebeurde onder de creatieve leiding van graffitikunstenaar Niels Bakkerus, en ontwerper Lian Kroes.

De boodschap van het project: kom uit je bubble, kijk eens naar een ander. Een van de thema’s die worden aangesneden is dakloosheid. “Er is een dunnen scheidslijn tussen mensen die alles op orde hebben en mensen die dakloos zijn geworden”, zegt Peters. “Echtscheiding, het verlies van je baan, voordat je weet kan je op straat komen staan.” Als dakloze doe je er nog wel degelijk toe, wil Peters maar zeggen. “Met dit initiatief willen we deze jongeren iets geven waar je trots op zijn, maar ook willen we duidelijk maken: loop niet met een boogje om ze heen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden