Een paradijs voor de whiskyliefhebber


<p>Pronkstuk in Tom Raijmakers&#39; Whiskylab is de kast vol whiskysoorten.</p>

Pronkstuk in Tom Raijmakers' Whiskylab is de kast vol whiskysoorten.

(Foto: Martina Roovers)

Een paradijs voor de whiskyliefhebber

Veel ondernemers hebben het zwaar door de heersende pandemie. Zo niet Tom Raijmakers. Juist door de pandemie groeide het gevoel om zijn passie voor whisky met nóg meer mensen te delen. Zijn zoektocht naar een pand eindigde aan de Edisonstraat waar hij eind 2020 zijn eigen whiskyproefparadijs opende. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN – Ruim een maand na de opening van zijn Whiskylab kijkt Tom Raijmakers met een voldaan gevoel terug. “Eigenlijk wist ik niet niet wat ik moest verwachten, maar ik ben tevreden. De mond-tot-mondreclame doet het goed. Daar ben ik echt enthousiast over.”

Proeverijtjes
Als fervent whiskyliefhebber zoekt Tom al een aantal jaar naar bijzondere smaken. “Met vrienden houden we proeverijtjes. Iedereen neemt dan een flesje mee. Er is namelijk veel in te ontdekken.” Tijdens de eerste lockdown mocht de club echter niet meer bij elkaar komen. “Dat was echt een gemis.” Tom besloot proefsetjes te maken voor zijn vrienden om zo online toch proeverijtjes te houden. “Dat sloeg ontzettend aan. Sommigen wilden zelfs setjes cadeau doen. Het was geen business, maar er was zo veel vraag naar dat ik dacht: ‘kan het business worden?’. Het kriebelde heel erg. Ik wil graag nieuwe dingen proberen en heb een enorme passie voor whisky. Zodoende ben ik gaan inventariseren. Bij de Woensel Westside Stores vond Tom een pand. “Ineens kwam het in een stroomversnelling.”

“Wat het mooie is aan whisky? Er zijn zo veel verschillende smaken, terwijl het proces altijd hetzelfde is”, weet Tom. “Aan bier kun je ingrediënten toevoegen, zodat de smaak wordt beïnvloed. Bij whisky zit het in de nuance. De kleinste details, zoals het formaat van de ketel, in welk vat het heeft gerijpt, maken het verschil. Dat vind ik persoonlijk heel interessant.” Sinds zijn eerste bezoek aan een Schotse destilleerderij in 2014 is de passie voor whisky alleen maar gegroeid. “Toch heb ik nog heel veel te proeven.”

Scotch
Van de drie belangrijkste whiskylanden in de wereld houdt Tom het meest van een scotch. “Vanwege de kleine nuances zit er meer complexiteit in. Bovendien zijn de Schotten trouw aan traditie.” Volgens de whiskykenner zijn Amerikaanse bourbons wat zoeter. “Die doen het goed in cocktails. Ierse daarentegen zijn zachter. Die missen voor mij die complexiteit waar ik van houd.” Deze smaakbeleving wil Tom graag doorgeven. Net als wijn of bier kun je ook whisky leren drinken. “Voor sommigen is de drempel hoog. Die wil ik wegnemen.”

“Drink whisky vooral zoals jij hem het lekkerst vindt. Wil je er graag cola bij. Prima, maar koop dan geen dure fles.” Om sowieso een miskoop te voorkomen, stelt Tom zogenoemde tasters samen: een soort proefverpakking met diverse soorten. “Daar liep ik zelf namelijk tegenaan. Zit er in die fles van 100 euro wel lekkere whisky?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden