'Waar word jij gelukkig van?'


<p>Ruim 135 mensen hebben de strijd tegen dakloosheid een gezicht gegeven op een billboard op het Veemgebouw. (Foto: Igor Vermeer).</p>

Ruim 135 mensen hebben de strijd tegen dakloosheid een gezicht gegeven op een billboard op het Veemgebouw. (Foto: Igor Vermeer).

(Foto: IGOR VERMEER 065495293)

'Waar word jij gelukkig van?'

Wie regelmatig het Strijps bultje passeert, heeft hem waarschijnlijk al gespot: het enorme billboard op het Veemgebouw, dat aandacht vraagt voor daklozen. Medio november startten initiatiefnemers Springplank, wooncorporatie Trudo en Rotary Eeckaerde de campagne Iedereen onder dak .nu, want íedereen kan op een moment in zijn leven het dak boven zijn hoofd kwijtraken. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN - 350 Eindhovenaren hebben geen dak boven hun hoofd en zo’n 80 inwoners hebben geen thuis. Vanaf 1 januari gaat Springplank alle maatschappelijke opvang in de gemeente uitvoeren. Oprichter Thijs Eradus vindt het een spannende en mooie uitdaging en is ook trots het te mogen gaan doen. “We geven mensen nieuw perspectief.” Zo ook Ron. Als ex-thuisloze weet hij hoe belangrijk het is om ergens naar uit te kijken. Hij start 2021 met een nieuwe baan bij Springplank.

Hoe anders was het voor hem jaren geleden. Door een samenloop van allerlei negatieve omstandigheden, raakte hij het vertrouwde dak boven zijn hoofd kwijt. Liefst vertelt hij er niet meer over. “Ik heb er al zo veel over gepraat. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee”, weet Ron. Hij kijkt liever niet terug op die periode in zijn leven. “Het ging gewoon niet goed met mij. Puinhoop, waardeloos. Maar wat is nou het moment geweest, dat dát is veranderd?”, vraagt hij zichzelf hardop af. “Dat vind ik belangrijk. Ik denk er veel over na, want juist daarmee kun je anderen verder helpen. Wat ik ook wil gaan doen.”

Bij Ron kwam het omslagpunt toen hij in het Ritahuis belandde. “Wat is er met mij gebeurd dat ik hier terecht ben gekomen?”, vroeg hij zich af toen hij zichzelf in zijn kamertje installeerde. “Voorheen had ook ik een vooroordeel over mensen die er woonden en ineens zat ik er zelf. ‘Ben ik ook zo?’, vroeg ik me af. Ik moet hier weg, maar dat kan niet.” Na een maand voelde Ron dat de mensen om hem heen allemaal lief zijn. “Iedereen die er zit, heeft gewoon pech gehad.” Terugkijkend ziet Ron dat hij op dat moment mensen om zich heen verzamelde, die de juiste dingen tegen hem zeiden. “Ik ben gaan doen waar ik gelukkig van word.”

“Eindhoven kent steeds meer daklozen met minder grote problemen”, zegt Thijs Eradus. “De maatschappelijk opvang is versplinterd. Bovendien is er in de afgelopen tien jaar niks veranderd, terwijl de doelgroep wel anders is geworden. Daar gaan we als Springplank wat aan doen.” Zo komt er een inloopvoorziening waar Ron ervoor gaat zorgen dat mensen zich welkom voelen. “We willen een sfeer neerzetten waardoor je meteen perspectief voelt.” Eradus wil maatwerk. “Kortdurende opvang en zo snel mogelijk iedereen onder dak. Springplank staat op voor die groep. Het is toch bespottelijk dat in Eindhoven zo veel mensen dakloos raken?” Eradus vindt bovendien dat de beeldvorming moet veranderen. “Lange baard, blik bier en spuit in de arm...dat is echt een ouderwetse gedachte.”
Iets bijdragen? Zie:

iedereenonderdak.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden