'Ik doe het met plezier, dat scheelt'


<p>Maartje de Vries (links), samen met medewerkers van het Hubble Community Caf&eacute;.</p>

Maartje de Vries (links), samen met medewerkers van het Hubble Community Café.

(Foto: )

'Ik doe het met plezier, dat scheelt'

Boodschappen doen voor iemand die niet naar buiten mag, een maaltijd koken voor een hulpverlener die veel overuren maakt, of een praatje maken met iemand die zich eenzaam voelt. Het initiatief Coronahulp Eindhoven is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een platform dat mensen met raad en daad bijstaat die als gevolg van de coronacrisis in de knel zijn gekomen. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Dat haar initiatief zo’n vlucht zou maken, had oprichtster van het platform Maartje de Vries niet verwacht. De Vries raakte begin dit jaar werkeloos en zag wat voor impact de coronacrisis had op veel mensen. “Ik wilde graag wat doen, mensen helpen, en ik merkte dat ik hierin niet de enige was.”

Voor Maartje de Vries het startpunt van haar burgerinitiatief om een Facebookpagina in het leven te roepen waar mensen die hulp nodig hebben een oproep kunnen plaatsen, of hulp kunnen aanbieden. Dat waren er meer dan De Vries rekening mee had gehouden. “Ik had er een dagtaak aan om alles op elkaar af te stemmen. Gelukkig waren er mensen die me daarmee wilden helpen.”

Inmiddels heeft De Vries weer een nieuwe baan gevonden, maar slokt het werk voor Coronahulp Eindhoven nog veel van haar vrije uurtjes op. “Ik doe het met plezier, dat scheelt.” 6.500 leden telt de Facebookgroep van Coronahulp Eindhoven inmiddels. Twaalf moderatoren proberen dagelijks de hulpvragen in goede banen te leiden. Wie om hulp vraagt krijgt doorgaans binnen een uur een reactie. 

De Vries: “We zijn een enthousiaste groep vrijwilligers. Onze drijfveer? Het geeft veel voldoening als je andere mensen kan helpen, zeker in deze tijd waar veel mensen het moeilijk hebben.” “We zijn geen professionele organisatie”, benadrukt De Vries. “Aan professionele hulpvragen kunnen en willen we niet voldoen. Daar zijn we heel steng in. We willen ons platform overzichtelijk houden. Wat dat betreft zou je ons kunnen omschrijven als een digitaal buurthuis waar mensen elkaar kunnen vinden voor praktische en eenvoudige noodhulp.”

Of het platform ook in de toekomst blijft bestaan, weet De Vries nog niet. “De coronacrisis zal ook de komende haar weerslag hebben op de samenleving. Ik hoop dat er een punt komt dat ik kan zeggen: de klus is geklaard.” Om de initiatieven te ondersteunen zijn er bedrijven en instellingen die Coronahulp Eindhoven voorzien van donaties. Zo werd er voldoende geld ingezameld om tijdens de afgelopen Kerst 1350 gezinnen een driegangenmenu aan te bieden voor mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Samen met het Hubble Comunity Café lukte het om de klus te klaren. De Vries: “Voor ons een bevestiging dat er in Eindhoven nog genoeg mensen zijn die iets voor een ander willen betekenen.” Vanzelfsprekend vindt ze dat zeker niet. “Het blijft bijzonder als mensen zeggen: ik wil helpen.”

Voor meer info: Facebook/Coronahulp Eindhoven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden