SamenLoop voor Hoop ging niet door, toch kan Anke aan de gang


<p>SamenLoop-ambassadeur Sjiep (midden) met Anke Swinkels (LIEVR Yoga) en René van Eck (Foto: KWF SamenLoop Geldrop-Mierlo).<br><br></p>

SamenLoop-ambassadeur Sjiep (midden) met Anke Swinkels (LIEVR Yoga) en René van Eck (Foto: KWF SamenLoop Geldrop-Mierlo).

(Foto:)

SamenLoop voor Hoop ging niet door, toch kan Anke aan de gang

Helaas ging in juni van dit jaar de SamenLoop voor Hoop Geldrop-Mierlo niet door. Tijdens de derde editie van dit wandelevenement zouden honderden lopers in estafettevorm 24 uur lopen om daarmee de continue strijd tegen de ziekte kanker te symboliseren. De zogenaamde eregasten, mensen die ooit de diagnose kanker hebben gehad, worden het hele weekend ontzorgd en mogen genieten van de mooie dingen van het leven.

GELDROP - Corona gooide roet in het eten. Tijdens het evenement wordt geld ingezameld voor KWF, dat de opbrengsten gebruikt voor kankeronderzoek. Ook was er dit jaar de mogelijkheid om een deel van de opbrengst te bestemmen aan een lokaal goed doel, dat relatie heeft met kanker. Anke Swinkels diende een verzoek in om een bijdrage voor een nieuwe activiteit: yoga voor (ex)kankerpatiënten. Deze yoga-vorm wil zij in Geldrop en Mierlo introduceren.

De Yoga4Cancer-methode kent een speciale aanpak voor zowel de lichamelijke als emotionele behoeften van (voormalig) kankerpatiënten. Als iemand te horen krijgt dat hij of zij kanker heeft en daarvoor behandeld wordt, komt er ontzettend veel op deze persoon en zijn omgeving af. De behandelingen kunnen verschillende bijwerkingen hebben en ook na afronding van de daadwerkelijke behandelingen kampen mensen soms nog jaren met nare bijeffecten. 

De Mierlose Anke kent meerdere mensen met de diagnose kanker en werd door hen geprikkeld om meer te weten te komen over wat yoga voor deze groep kan betekenen. In New York volgde zij een speciale docentenopleiding voor Yoga4cancer. Speciaal aan de lessen is dat er veel nadruk wordt gelegd op het menselijke afweersysteem, op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van het lichaam en het verminderen van spanning.

De droom van Anke is om zowel in Geldrop als in Mierlo deze speciale yogavorm voor (voormalig) kankerpatiënten aan te bieden. In september startte ze met een groep in het Mierlose Patronaat. René van Eck, voorzitter van de SamenLoop Geldrop-Mierlo, is enorm blij met de donatie vanuit KWF. “Voor iedereen was het een tegenslag dat de SamenLoop dit jaar niet door kon gaan. Door alle onzekerheden rondom corona hebben we inmiddels besloten om ons volledig op juni 2022 te gaan richten. Als er komend jaar weer ruimte ontstaat voor activiteiten, bekijken we wat we in 2021 nog kunnen realiseren. Doordat KWF toch ruimte had om een aantal lokale aanvragen te voorzien van een geldbedrag, kan het project van Anke nu al doorgaan. Super!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden