Met deze prent werd door de quizmakers het thema 'Kei Groen' onthuld. (Foto: Tim Meijer).
Met deze prent werd door de quizmakers het thema 'Kei Groen' onthuld. (Foto: Tim Meijer). (Foto: Tim Meijer)

Honderd keer de vraag: waar is het?

Hoe goed ken je jouw eigen stad? Een uitgelezen manier om daar achter komen biedt de Kei Grote Eindhoven Quiz. Op zaterdag 12 december kunnen Eindhovenaren digitaal de strijd met elkaar aangaan. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De Kei Grote Eindhoven Quiz wordt in opdracht van de gemeente Eindhoven georganiseerd door Number 42, een Eindhovens bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken quizzen. Aanvankelijk stond de quiz op het programma in het Klokgebouw, maar vanwege corona moest er een alternatief worden gevonden. Dat werd een digitale versie. “Voordeel is dat nu iedereen mee kan doen”, zegt Julinka van Keulen van Number 42.

Speurtocht
Honderd foto’s van een plek in Eindhoven, met telkens één vraag: waar is het? “Een speurtocht langs allerlei bekende en minder bekende plekken in Eindhoven, zo zou je het ook kunnen noemen”, zegt Julinka van Keulen, die namens Number 42 een van de samenstellers is van de Kei Grote Eindhoven Quiz. Tijdens het maken van de quiz is het Van Keulen duidelijk geworden dat de stad veel verborgen pareltjes kent, plekken die bij het gros van de Eindhovenaren nauwelijks bekend zijn. De quiz kan dan ook worden gezien om de stad eens met andere ogen te bekijken. “Maar in sommige gevallen zal het een feest van herkenning worden”, blikt Van Keulen vooruit.

De samenstellers van de quiz hebben gekozen voor tien thema’s met ieder tien foto’s. Naar aanloop van de aftrap van de quiz worden wekelijks de verschillende thema’s onthuld. De eerste drie zijn al bekend: Lichtstad, Kei Groen en Straattaal. Tijdens de quiz wordt een duik in het rijke verleden van Eindhoven genomen, maar ook komen markante plekjes en gebouwen aan bod. Vermaak is op voorhand gegarandeerd. De kunst is om de moeilijkheidsgraad in evenwicht te houden. “Het moet voor iedereen leuk zijn om aan de quiz mee te doen.”

“Ja, het heeft heel wat voorbereiding gekost”, zegt Julinka van Keulen. “Ga maar na, honderd plekken die ieder om hun eigen reden de moeite waard zijn. En al die plekken moesten ook nog eens worden gefotografeerd. Daarbij willen we ieder stadsdeel evenredig aan bod willen laten komen, en willen we de quiz zo gevarieerd mogelijk maken.” Stilstaan bij het verleden, het heden en de toekomst van Eindhoven, zo is de insteek. Als de Kei Grote Eindhoven Quiz zaterdag 12 december van start gaat hebben de deelnemers 12 uur de tijd om de vragen tot een goed einde te brengen. Deelnemen mag individueel, maar ook in teamverband. Hoe het ideale team eruit ziet? Van Keulen: “Een mix van jong en oud, afkomstig uit verschillende delen van de stad, én met kennis van de geschiedenis van Eindhoven.” Voor de winnaars ligt een mooi ‘Eindhoven pakket’ klaar. Verder worden er random prijzen verloot. Van Keulen: “Jammer dat ik zelf niet mee mag doen.”

Aanmelden op deze website (klik!).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden