<p>Het viaduct aan de Welschapsedijk omgetoverd tot een lichtkunstwerk. (Foto: Pim Bens).</p>

Het viaduct aan de Welschapsedijk omgetoverd tot een lichtkunstwerk. (Foto: Pim Bens).

(Foto: )

Lichtkunstwerk 'Focus' afgerond

Het viaduct aan de Welschapsedijk omgetoverd tot een lichtkunstwerk. De wanden van het viaduct zijn voorzien van een grafisch ontwerp dat door gekleurd licht tot leven komt.

EINDHOVEN - Het Amsterdams-Eindhovens collectief Motion Paintings liet zich voor dit werk inspireren door microscopische fenomenen. Hiervoor ging het collectief op excursie bij de Eindhovense vestiging van Thermo Fisher Scientific, een bedrijf dat elektronenmicroscopen maakt. Met het ontwerp wil Motion Paintings de verborgen microscopische wereld toegankelijker maken. Vergelijkbaar met de werking van een microscoop, zorgt speciale ledverlichting ervoor dat verschillende kleurlagen ‘in focus’ geraken. Daardoor ontstaat er een illusie van beweging en komt het kunstwerk tot leven.

Het kunstwerk maakt deel uit van het project Overbruggen. Gecoördineerd door Vincent Huibers (Vincent Huibers Graffiti Agency) en Pim Bens (Vlakwerk) worden in totaal dertien kunstwerken gerealiseerd in Eindhoven Noordwest. De kunstwerken laten zien wat er achter de doorgaans gesloten deuren van de hightech productie-industrie in de regio gebeurt. Daarvoor worden samenwerkingen gefaciliteerd tussen kunstenaars of ontwerpers en productiebedrijven uit de regio. In twee andere viaducten werd eerder al een kunstwerk gerealiseerd onder de vlag van Overbruggen: Elburglaan/Tilburgseweg en Anthony Fokkerweg/Beatrixkanaal.

GLOW ondersteunt dit project dat past binnen haar visie ‘Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst’. Daarin verrast, verbindt en vernieuwt GLOW inmiddels het hele jaar door, dankzij een continu proces van innovatie, design en ondernemingsgeest. In GLOWlabs worden samenwerkingen aangegaan met onder andere kunstenaars en bedrijven die in deze creatieve sessies tot bijzondere nieuwe lichtkunst komen. Essentieel voor de ontwikkeling, groei en daarmee de toekomst van GLOW.

Overbruggen is onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling van Eindhoven Noordwest. Een gebied met opvallende contrasten. Zo vind je er de drukke A2 en hightech productiebedrijven, maar ook stadsparken en bosrijke wandelpaden. Het gebied wordt ontwikkeld als ecologische, landschappelijke en recreatieve verbinding tussen de stad en het Groene Woud. Met het beschilderen van tunnels streeft gemeente Eindhoven een aantal praktische doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden