<p>De eerste van de vier afleveringen van In de tussentijd is komende zaterdag 14 november te zien vanaf 18.00 uur.&nbsp;</p>

De eerste van de vier afleveringen van In de tussentijd is komende zaterdag 14 november te zien vanaf 18.00 uur. 

(Foto: Paul Beekhuis)

Afslag Eindhoven doet het anders

Begin 2020 werd duidelijk dat de volle zomeragenda van locatietheatergezelschap Afslag Eindhoven was leeg geveegd. Zo werd ook de theatrale installatie Torpor, die in juli op Over het IJ Festival in Amsterdam zou spelen, geannuleerd.

EINDHOVEN - Met gesloten theaters en afgelaste festivals zocht regisseur Gerrie Fiers naar een alternatieve vorm en maakte de filmreeks In de tussentijd. Vanaf zaterdag 14 november zijn de vier afleveringen wekelijks vanaf 18.00 uur te zien op Studio040.

Fiers wilde met Torpor verkennen of de mens ook in winterslaap, ofwel torpor, kan gaan. Het lichaam in een pauzestand zetten om het zo te laten rusten. In Torpor zou het publiek een dergelijke ervaring ondergaan. Fiers vertelt: “De voorbereidingen waren in volle gang toen bleek dat de hele theaterwereld tot stilstand was gekomen. Met het artistieke team zaten we net midden een stroom van ontwikkelingen. Om die toch een plek te kunnen geven, kwam ik tot het maken van een filmreeks.”

In de filmreeks In de tussentijd ontvouwt het werkproces en de zoektocht van het artistieke team zich beeldend. De kijker volgt Fiers onder andere bij haar bezoek aan een professor anesthesiologie die onderzoek doet naar winterslaap bij mensen. Ook is ze aan het werk met de betrokken decorontwerper, muziekcomponist en kostuumdesigner. Fiers: “Ik wilde de mensen die normaal op de achtergrond werken bij een voorstelling een gezicht geven en tegelijk het publiek een inkijkje geven in het artistieke proces van een theatergezelschap.” De titel verwijst naar de winterslaap en een tijdloos moment, waarnaar Fiers op zoek was. Tegelijkertijd refereert het ook naar de tussentijd waarin we als samenleving, en Afslag Eindhoven als gezelschap, zitten: een soort wachtstand waarin mensen terugverlangen naar het oude ‘normaal’.

Creatief proces
Het thema van winterslaap en stilstand, was door de corona-uitbraak en de samenleving die on hold werd gezet, opeens erg verbonden met de actualiteit. Fiers: “Voor mij gaat In de tussentijd over het effect dat de coronacrisis heeft op een creatief proces, hoe dat daardoor abrupt kan stokken. Het maken van een voorstelling is meer dan alleen het hebben van een idee, daar gaat een hele lange voorbereiding aan vooraf, met een heel team. Het is belangrijk dat je weet waar je naartoe werkt en dat is op dit moment door alle onzekerheden heel lastig. Je bent als maker continue alternatieven aan het bedenken waarbij je allerlei, steeds veranderende, voorwaarden in gedachten moet houden. Die continue veranderende context maakt het proces lastig. In de tussentijd laat voor mij dan ook zien hoe dromen ontstaan en door de crisis kunnen vervliegen.”

Na de eerste aflevering op 14 november, worden de volgende afleveringen op zaterdag 21 en 28 november en 5 december uitgezonden. Afslag Eindhoven gaat daarna aan de slag om de vier losse afleveringen tot één film te monteren. Hou voor meer informatie www.afslageindhoven.nl in de gaten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden